Magyarország kiáll Izrael mellett

Elítéljük az Izrael elleni terrortámadásokat – közölte Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára az MTI-vel, miután péntek estétől szombat estig több mint 350 rakétát lőttek a Gázai övezetből Izrael felé.

Az Iszlám Dzsihád ellen indított Hajnalhasadás nevű izraeli hadművelettel kapcsolatban az államtitkár hozzátette: nagyra becsüljük Izrael törekvéseit a terrorellenes küzdelemben és Magyarország sürgeti az EU-Izrael Társulási Tanács mielőbbi összehívását.

Izrael péntek délután több mint egy év viszonylagos nyugalom után Hajnalhasadás néven indított hadműveletet a Gázai övezetben az Iszlám Dzsihád ellen, mert a terrorszervezet több napja megtorlással fenyegetőzött, miután ezen a héten letartóztatták egyik magas rangú ciszjordániai tisztviselőjét, Baszam al-Szaadit.

Izrael az utóbbi négy napban a fenyegetések miatt utakat zárt le az övezethez közeli területeken, és „különleges helyzetet” hirdetett óvatossági rendszabályokkal a helyi civil lakosság számára.

Már Jeruzsálemben is szólnak a légvédelmi szirénák

A hírügynökségek – helyszíni beszámolókra hivatkozva – azt közölték, hogy robbanásokat is lehetett hallani.