Az izraeli hadsereg letartóztatta az Iszlám Dzsihád egyik magas rangú vezetőjét

Baszam al-Szaadi letartóztatásának hírére megerősítik a biztonsági intézkedéseket Izrael déli részén attól tartva, hogy esetleg megbosszúlják a terrorista vezető őrizetbe vételét.

Az Iszlám Dzsihád egyik rangos palesztin vezetőjének letartóztatásáról a ynet izraeli hírportál számolt be, amely szerint a hadsereg kedden azt is közölte, hogy erői a déli területeken fokozott készültségben vannak. Askelon térségében felfüggesztették a vonatközlekedést, és lezártak néhány utat is a határ mentén, a Gázából érkező esetleges lövések miatti aggodalomra hivatkozva, egy, a csoporthoz kötődő palesztin meg is halt a katonákkal folytatott tűzpárbajban.

Az izraeli hadsereg hétfő este Dzsenínben tartóztatta le Baszam al-Szaadit, az iszlamista terrorcsoport ciszjordániai vezetőjét, aki ellenállt a letartóztatásnak, és a hadsereg által bevetett egyik kutya enyhén megsebesítette.

„Az izraeli rendőrség szóvivője elmondta, hogy palesztinoknak álcázott kommandósok letartóztatás céljából hatoltak be Dzseninbe, amikor tűz alá kerültek. Visszalőttek, több fegyverest eltaláltak, és áldozatok nélkül távoztak”

– tette hozzá a szóvivő.

Egy magas rangú katonai forrás szerint a gázai határ menti utak lezárásáról szóló döntés azután született, hogy a hírszerzés illetékesei úgy becsülték, hogy az Iszlám Dzsihád válaszlépéseket fog tenni az elmúlt napokban Ciszjordániában letartóztatott ügynökeinek letartóztatási hullámára, amelyben 50, terrorcselekményekkel gyanúsított személyt érintett.

Az Iszlám Dzsihád az al-Szaadi letartóztatásának bejelentése után közleményt adott ki:

„Figyelmeztetjük Izraelt, hogy óvják al-Szaadi életét, válaszolni fogunk minden agresszióra”

– közölte a csoport.

Al-Szaadi egyike volt azoknak, akik segítettek kiépíteni a csoport katonai erejét Dzsenin térségében és Ciszjordánia északi részén, az elmúlt évben számos Izrael elleni terrortámadást tulajdonítottak a terrorcsoport tagjainak.

Al-Szaadit régóta körözték a biztonsági erők és vejével együtt tartóztatták le, aki egyben segítője volt. A két férfit a Sin Bet biztonsági ügynökséghez szállították kihallgatásra.

Biden: Az USA likvidálta az al-Kaida vezetőjét Afganisztánban

Áprilisban csak álhír volt, hogy sikerült megölni a terroristavezért. Most viszont tényleg sikerült.