Biden: Az USA likvidálta az al-Kaida vezetőjét Afganisztánban

Az amerikai elnök hétfőn megerősítette, hogy ő rendelte el a kabuli légicsapást, amely likvidálta Bin Laden utódját, Ayman Al-Zawahirit.

A nemrég sokadszorra pozitív koronavírus tesztet produkáló amerikai elnök a Fehér Ház egyik erkélyéről beszélve elmondta, hogy ő hagyta jóvá az Al-Zawahiri likvidálását eredményező amerikai légicsapást, amelyre szombaton került sor.

„Fontos szerepet játszott a 2001. szeptember 11-i támadás megtervezésében, ő volt az egyik felelőse a merényleteknek, amelyek során 2977 embert öltek meg amerikai földön. Évtizedeken át ő volt az amerikaiak elleni támadások kitervelője”

– mondta Biden.

„Gyilkosságok és erőszakos cselekményeket követett el amerikai állampolgárok, amerikai szolgálati tagok, amerikai diplomaták és amerikai érdekek ellen”

– folytatta az elnök.

„Most igazságot szolgáltattunk. És ez a terroristavezér nincs többé. Az embereknek szerte a világon többé nem kell félniük e gonosz és elszánt gyilkostól. Az Egyesült Államok továbbra is bizonyítja elszántságunkat és képességünket, hogy megvédjük az amerikai népet azokkal szemben, akik ártani akarnak nekünk”

– jelentette ki.

„Ma este ismét világossá tesszük, hogy nem számít, mennyi időbe telik, nem számít, hol rejtőzködik, ha valaki fenyegetést jelent a népünkre, az Egyesült Államok meg fogja találni és ki fogja iktatni”

– mondta Biden.

Biden elmondta, hogy a csapást „egyértelmű és meggyőző bizonyítékok” alapján engedélyezte Al-Zawahiri tartózkodási helyére vonatkozóan, és hozzátette, hogy

Al-Zawahiri családtagjai közül senki sem sérült meg, ahogy nem voltak civil áldozatok sem.

Korábban tisztviselők azt mondták az Associated Pressnek, hogy Al-Zawahiri egy dróncsapás során halt meg, de a kormányzat addig halogatta az információ közlését, amíg meg nem erősítették a halálát.

Al-Zawahiri az al-Kaida parancsnokságát a szervezet régi vezetője, Oszama bin Laden 2011-es likvidálása után vette át, ez idő óta több olyan videóban is szerepelt, amelyben Izraelt támadta.

Tavaly szeptemberben Al-Zawahiri egy videót tett közzé a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta eltelt 20 év alkalmából, amelyben az arab országokat támadta az Egyesült Államokkal való „együttműködés” miatt, és „cionista araboknak” nevezte őket.

A videóban, amelyet a SITE hírszerző csoport honlapjára tettek fel, Al-Zawahiri azt is megfogadta, hogy „Jeruzsálemet zsidótlanítani fogják”.

2019-ben, szintén a szeptember 11-i merényletek évfordulóján közzétett hasonló videóban Al-Zawahiri arra szólította fel a muszlimokat, hogy támadjanak meg az amerikai, európai, izraeli és orosz célpontokat.

Egy 2018-ban közzétett felvételen az al-Kaida vezetője arra szólította fel a muszlimokat, hogy folytassanak dzsihádot az Egyesült Államok ellen, mivel az készülődik nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetésére.

Egy 2015-ös felvételen Al-Zawahiri üdvözölte az Izrael elleni terrortámadásokat, és felszólította a muszlimokat, hogy dolgozzanak Jeruzsálem „felszabadításán”.

Videóüzenetben cáfolta saját halálhírét az al-Kaida vezetője

Ajmán az-Zavahiri hollétéről továbbra is csak találgatások vannak.