Azonosították az iráni nukleáris robbanófej projekt-vezetőjét

Egy iráni ellenzéki híroldal szerdán azonosította Szaíd Borjit, mint azt az embert, akit Teherán megbízott a nukleáris robbanófejek és a nukleáris eszköz előállításához szükséges hasadási láncreakció megépítésével.

A Szaúd-Arábia által támogatott, brit székhelyű Iran International news szerint Borji Mohszen Fakhrizadeh, a köztársaság nukleáris programjának vezetője alatt dolgozott, akit 2021-ben egy Izraelnek tulajdonított támadásban meggyilkoltak.

Emellett vezető beosztást töltött be az SPND-ben, egy kormányhoz kapcsolódó kutatóintézetben, amelyről úgy vélik, hogy részt vesz az Amad projektben, Irán katonai nukleáris programjában.

A híroldal szerint Borgi a Teherántól keletre fekvő Parcsin nukleáris telephelyen orosz atomtudósokkal együtt dolgozott, hogy atomfegyverekhez kapcsolódó robbanócellákkal kísérletezzen. 2011-ben részt vett egy másik, a nukleáris programhoz kapcsolódó projektben Ahmadabadban, a feltételezések szerint az Abada nukleáris telephelyen.
Az iráni pénzügyminisztérium 2019-ben felfedte, hogy Borji robbanóanyag- és fémszakértő volt, aki a bombákat és rakétákat fejlesztő SPND egyik leányvállalatával dolgozott.

Nukleáris fegyver előállításán dolgozott a Teheránban likvidált atomtudós?

Az iráni atomenergia-ügyi szervezet (AEOI) egyik korábbi vezetője az IRNA iráni hírügynökségnek adott szombati interjújában tett utalásokat erre.

Borji 2019 óta szerepel az amerikai iráni szankciós listán.

Közben iráni tárgyalók szerdán Bécsbe indultak, ahol a 2015-ös atomalkuhoz való esetleges visszatérésről szóló tárgyalásoknak kellett volna folytatódniuk a hónapok óta tartó felfüggesztés után.

„Bagheri Kani néhány órán belül elhagyja Teheránt … A tárgyalásoknak ezen a fordulóján, amelyet a szokásos módon, az Európai Unió koordinálásával tartanak, a különböző felek által előterjesztett elképzeléseket fogják megvitatni”

– idézte a helyi média Nasszer Kanáni külügyminisztériumi szóvivőt.

„Irán eltökélt szándéka, hogy olyan stabil megállapodásra jusson, amely garantálja az iráni nemzet jogait és érdekeit”

– mondta Kanaani, és

felszólította Washingtont, hogy „a szükséges döntések meghozatalával biztosítsa a feltételeket a tárgyalások hatékony előrehaladásához”.

A NAÜ szerint az iráni atomprogram „igen ambiciózus”, és „nagyon gyors”

A 2015-ös atomalku feltámasztására irányuló tárgyalások megrekedtek, sok idő ment kárba, ezalatt Irán komolyan haladt előre atomprogramjában.