Nukleáris fegyver előállításán dolgozott a Teheránban likvidált atomtudós?

Az iráni atomenergia-ügyi szervezet (AEOI) egy korábbi vezetője az IRNA iráni hírügynökségnek adott szombati interjújában arra utalt, hogy Mohszen Fakhrizadeh iráni atomtudós egy atomfegyverprogramon dolgozott, annak ellenére, hogy Ali Hámenei iráni legfelsőbb vezető korábban atombomba-ellenes fatvát (iszlám jogi rendelkezést) bocsátott ki.

Fereydoun Abbasi-Davani, az AEOI volt vezetője az IRNA-nak elmondta, hogy Hémenei fatvája ellenére Fakhrizadeh „létrehozott egy rendszert”, hozzátéve, hogy a tudósnak nemcsak Irán védelme volt a feladata, hanem az Irán által támogatott proxyk támogatása is.

„Amikor belemegyünk ezekbe a kérdésekbe, a cionisták érzékennyé válnak”

– mondta Abbasi-Davani, hozzátéve, hogy Fakhrizadeh „olyan tulajdonságokkal” rendelkezett, amelyeket Izrael felismert, hogy „fizikailag meg kell semmisíteni”.

Az AEOI volt vezetője hozzátette, hogy Izrael más hasonló célpontokat is keres.

Az AEOI volt vezetője az IRNA-nak azt is elmondta, hogy Fakhrizadehvel együtt dolgozott a „nukleáris védelem” témakörében..

Abbasi azt is állította, hogy Fakhrizadeh évek óta Irán ellenségeinek a célpontja volt, de

„amikor az ország mindenre kiterjedő fejlődése a műholdak, rakéták és nukleáris fegyverek tekintetében is bekövetkezett, és [Irán] átlépte a tudás különböző határait, a kérdés számukra is komolyabbá vált”.

Blinken nem zárta ki egy katonai beavatkozás lehetőségét Iránnal szemben

Az iráni atomprogram nem az egyetlen jelenlegi feszültségforrás az Egyesült Államok és Irán között.

A nukleáris fegyverprogramra utaló nyilatkozatok ellenére az AEOI jelenlegi vezetője, Mohammad Eslami hangsúlyozta, hogy Irán bebizonyította, hogy nukleáris programja „pusztán békés” célokat szolgál.

Fakhrizadehet tavaly novemberben lőtték le a Teherántól keletre fekvő Damavandban. Irán Izraelt tette felelőssé a gyilkosságért, és bosszúval fenyegetőzött. Izrael sem nem erősítette meg, sem nem tagadta a gyilkosság elkövetését.

Az Izrael által 2018-ban nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderült, hogy Fakhrizadeh vezette az Amad projektet, Irán titkos atomprogramját, amelynek létezését Irán letagadta, amikor 2015-ben belépett a JCPOA atomalkuba.

Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnök azt állította, hogy Fakhrizadeh az SPND-ben, az iráni védelmi minisztériumon belüli szervezetben folytatta a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos munkát.

Egy iráni tábornok szerint Izrael „kihalásra van ítélve”

Az Iszlám Köztársaság az, amely véget fog vetni a cionista rezsimnek. Ha ez utóbbi ürügyet ad az Iszlám Köztársaságnak, az csak felgyorsítja a végzetét” – mondta Hajizadeh.