Rekordösszegű megegyezést kötött a Teva gyógyszergyár az opioid-válság miatt

Az izraeli székhelyű Teva Pharmaceuticals multinacionális gyógyszergyártó vállalat kedden bejelentette, hogy 4,35 milliárd dolláros megegyezést javasol, amely több ezer pert oldhat meg a gyógyszergyártónak az amerikai opioidkrízisben játszott állítólagos szerepe miatt.

A javaslat szerint a Teva 13 év alatt akár 3,7 milliárd dollárt fizet az állami és helyi önkormányzatoknak készpénzben, valamint 1,2 milliárd dollár értékben hozzájárul az opioid-túladagolás visszafordítására szolgáló naloxon nevű gyógyszerhez. A Teva emellett mintegy 100 millió dollárt fizet az amerikai őslakos törzseknek, és kifizeti az államok, helyi önkormányzatok és törzsek ügyvédi költségeit.

A Teva által javasolt egyezség lehetővé tenné az állami és helyi önkormányzatok számára, hogy a túladagolás elleni gyógyszer kiosztása helyett készpénzt válasszanak, a gyógyszer listaárának 20%-ának megfelelő értékben.

A megegyezés készpénzes része magasabb, mint amit a Teva vezérigazgatója májusban javasolt. Kare Schultz ugyanis akkor azt mondta az elemzőknek, hogy arra számít, hogy a vállalat mintegy 2,6 milliárd dollár készpénzt és gyógyszert fizet az országos megegyezés érdekében.

A javasolt egyezségre akkor kerül sor, amikor a Teva New York-i tőzsdén jegyzett részvényei idén eddig 11%-ot estek az opioidegyezséggel kapcsolatos bizonytalanság miatt.

A Teva, amelynek még mindig mintegy 20 milliárd dolláros nettó adóssága van, kevesebb készpénzt és több gyógyszert tartalmazó megállapodást akart kötni, de egyes államok és megyék ellenezték, megkérdőjelezve a gyógyszerek értékét, amelyeket jóval olcsóbban állítanak elő, mint a megegyezésben alkalmazott árak — írja a The Jerusalem Post.

Tom Miller iowai főállamügyész, az államok egyik vezető tárgyalója a megállapodást „újabb jelentős lépésnek nevezte az opioidválság kezelésében”.

„Arra számítunk, hogy ezek az alapok jelentős változást hoznak a halálos túladagolások megelőzésében és az opioidfüggőségi rendellenességek kezelésében” – mondta Miller.

Kannibalizmus népszerűsítése miatt kritizálják a The New York Times-t

„A kannibalizmusnak megvan a maga ideje és helye” – írta az amerikai lap felvezetőjében.

A Teva egyezségének feltétele az AbbVie ABBV.N Allergan egysége által kötött külön egyezség. A Teva 2016-ban vásárolta fel az Allergan generikus gyógyszerekkel foglalkozó üzletágát.

Ahhoz, hogy a Teva-megállapodás hatályba lépjen, az Allergannak meg kell kötnie a saját országos opioidegyezségét, és a két vállalatnak rendeznie kell egy vitát arról, hogy az Allergan milyen összeggel tartozik a Tevának a 2016-os eladást megelőzően benyújtott követelések miatt.

A Teva egyezség csak akkor kerül véglegesítésre, ha elegendő számú állami és helyi önkormányzat egyezik bele a feltételek elfogadásába. A Teva már megállapodott Nyugat-Virginiával, Texasszal, Floridával, Rhode Islanddel és Louisianával, és ezek értéke beleszámít a javasolt 3,05 milliárd dolláros készpénzkifizetésbe.

New York állam nem vesz részt a megegyezésben, és továbbra is a Teva elleni ítéletet követeli. Egy New York-i esküdtszék decemberben a vállalatot találta felelősnek az államban kialakult opioidválságért.

Amerikai államok, városok és megyék több mint 3000 pert indítottak az opioidgyártók, -forgalmazók és -gyógyszertárak ellen, azzal vádolva őket, hogy lebecsülik a függőség kockázatát, és nem akadályozzák meg a tabletták illegális felhasználásra való átirányítását.

Az amerikai opioidválság az elmúlt két évtizedben több mint 500 000 halálesetet okozott az elmúlt két évtizedben, köztük a kormányzati adatok szerint csak 2021-ben több mint 80 000-et.

A Teva 2019-ben azt javasolta, hogy országos opioidfelelősségét 250 millió dolláros készpénzben és 23 milliárd dollár értékű hozzájáruló gyógyszerekkel rendezzék, amit az állami és helyi önkormányzatok elutasítottak.

Az opioid-válság az 1990-es évek végén kezdődött, amikor a gyógyszeripar és az egészségügy sokkal agresszívebben kezdte el forgalmazni és elérhetővé tenni a nagy függőséget okozó fájdalomcsillapítókat. Az elmúlt években a legtöbb túladagolásos haláleset a tiltott szintetikus opioidhoz, a fentanilhoz, annak származékaihoz, továbbá a kokainhoz és a metamfetaminokhoz köthető.

Az 1935-ben Jeruzsálemben alapított, jelenleg az izraeli Petah Tikvahban székhellyel rendelkező Teva Izrael egyik legnagyobb vállalata, amelynek éves bevétele a legutóbbi pénzügyi közzétételek szerint megközelíti a 17 milliárd dollárt, részvényeit pedig a tel-avivi tőzsdén jegyzik. A Teva Pharmaceuticals volt a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártója egészen tavalyig, amikor a Pfizer megelőzte. A Teva összességében továbbra is a világ tizennyolcadik legnagyobb gyógyszeripari vállalata.

„Izraelnek meg kellene támadnia Iránt, mielőtt túl késő?”

Biden Irán-politikája egy rémálomba illő szenárió valószínűségét növeli – állítja Michael Rubin az 1945 oldalán.