„Ha nem vallunk kudarcot Afganisztánban, soha nem lett volna háború Ukrajnában”

Nikki Haley volt amerikai ENSZ-nagykövet hétfőn késő este, a Christians United for Israel (CUFI) 17. éves washingtoni csúcstalálkozóján tartott beszédében utalt arra, hogy jelölteti magát a 2024-es amerikai elnökválasztáson.

„Ha ez az elnök aláír valamilyen [iráni nukleáris] megállapodást, ígérem: a következő elnök már hivatalba lépésének első napján visszavonja azt”

– mondta Haley az „Egy este Izrael tiszteletére” című rendezvényen elmondott beszédében.

„Csak azt mondom, hogy néha egy nő kell hozzá”

– mondta az éljenző tömegnek.

Nincs megállapodás Iránnal

„Ha valaha is úgy tűnik, hogy Irán atomfegyverhez jut, cselekednünk kell, mégpedig gyorsan és határozottan”

– mondta Haley.

„A nemzetbiztonságunk attól függ, hogy távol tartjuk-e a bombát Irántól, és ha Amerika nem teszi, akkor Izraelnek kell, és nekünk kell segítenünk nekik. Legalábbis mindent meg kell adnunk Izraelnek, amire szüksége van ahhoz, hogy megvédje magát és megsemmisítse Irán nukleáris programját”

– magyarázta Trump korábbi ENSZ-nagykövete.

Haley bírálta Joe Biden amerikai elnök adminisztrációját, amiért az tárgyalásokat folytat Iránnal, és kompromisszumot köt a rezsimmel az atomfegyverek iránti törekvéseiről.

„Amerika gyengesége miatt Irán a legerősebb helyzetben van, amiben valaha volt.

Mindenki tudja, hogy Irán mit akar. Atomfegyvereket akar, ballisztikus rakétákat akar, hogy a nukleáris fegyvereket hordozza, és ezeket a rakétákat és atombombákat arra akarja használni, hogy elpusztítsa Izraelt és Amerikát”

– mondta Haley.

Nikki Haley elnökjelöltségét hirdeti a Kushner család?

Haley korábban azt nyilatkozta, hogy csak akkor indul az elnöki székért, ha Trump nem.

Az amerikai gyengeség vezetett az ukrajnai háborúhoz

Haley azt állította, hogy Iránt, Észak-Koreát, Kínát és Oroszországot felbátorította az USA afganisztáni kivonulása során elkövetett kudarcai.

„Amikor Amerika gyenge, a gonosz uralkodik”

– mondta Haley.

„Ha Amerika nem vallott volna ilyen szánalmas kudarcot Afganisztánban, soha nem lett volna háború Ukrajnában”.

Beszéde elején Haley szemrehányást tett Oroszországnak az orosz-ukrán háborúban tanúsított magatartásáért, például az ukrán gyerekek Oroszországba deportálásáért és egész családok haláláért.

„Az ukrajnai háború emlékeztet arra, hogy a gonosz valóságos, és szembe kell szállni vele”

– mondta Haley.

Haley dicsérte Izraelt, amiért menedéket nyújtott a háború elől menekülő ukrán zsidóknak, és azt is megjegyezte, hogy az ukrajnai konfliktus egyik tanulsága az volt, hogy „ha az embereknek van egy földjük, amit otthonuknak nevezhetnek, akkor a hazaszeretet és a hazára való büszkeség megkönnyíti számukra, hogy megvédjék magukat az ellenségtől”.

„Régen ez volt a hazaszeretet, ez voltunk mi”

– tette hozzá a volt ENSZ-nagykövet az Egyesült Államokra utalva.

Biden közel-keleti útja

Haley bírálta Bident is a közelmúltban Izraelbe és Szaúd-Arábiába tett útja miatt. Szerinte Biden túlságosan vonakodott elkötelezni magát amellett, hogy az Egyesült Államok katonai erőt alkalmazna annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverhez jusson, ha a diplomácia kudarcot vallana.

Dél-Karolina volt kormányzója elítélte a Biden-kormányzat azon döntését, hogy pénzügyi támogatást nyújt a Palesztin Hatóságnak, amely szerinte terroristák családját fizeti, és ezzel az amerikai adófizetők pénzét szövetségese megtámadására használja. Haley megjegyezte, hogy a pénzbeli támogatás nagy része az UNRWA-nak, „egy egyenesen antiszemita terrorista fedőszervezetnek” jut, amelyet az ENSZ egyik legrosszabb részének nevezett.

Haley emlékeztetett a konferencián arra, hogy ő győzte meg Donald Trump korábbi elnököt az UNRWA finanszírozásának megszüntetéséről, és felszólította, hogy határolódjon el tőle.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Ki lesz a republikánusok jelöltje, ha Trump nem indul 2024-ben?

A felmérések alapján szinte biztos, hogy a középvonalas republikánusoknak nem lesz esélye.