Ki lesz a republikánusok jelöltje, ha Trump nem indul 2024-ben?

A felmérések alapján szinte bizonyos, hogy a középvonalas republikánusoknak nem lesz esélye. 

Néhány napja egy interjúban megkérdezték Donald Trumpot, hogy szerinte kik fognak elindulni az elnöki székért 2024-ben, és a volt elnök több politikust is megnevezett – írja a Daily Wire. 

A korábbi elnök szerint az esélyes jelöltek között van Ron DeSantis, floridai kormányzó, Ted Cruz, texasi szenátor, valamint Rand Paul, Kentucky szenátora is. Érdekes módon Mike Pence-t, saját korábbi alelnökét nem említette.

Bár korábban Donald Trump utalt rá, hogy újra indulna 2024-ben, egyelőre nem erősítette meg ezt a szándékát.

Egy felmérés szerint a republikánus szavazók 55%-a még mindig Trumpot látná legszívesebben elnökként, ha viszont nem indul akkor Ron DeSantis floridai kormányzó messze a legnépszerűbb jelölt, akit közel harminc pontos lemaradással követ Kristin Noem, Észak-Dakota kormányzója, majd utánuk következik Trump saját fia Donald Jr.

„Elég hosszú a jelöltek listája. Én majd csak később fogok döntést hozni” – mondta Trump, aki később utalt arra, hogy a konzervatív CPAC konferencián kiemelkedően magas támogatást mértek neki.

A republikánus párt jelenlegi sztárja Ron DeSantis, Florida kormányzója, aki a jelentős negatív sajtó ellenére, nagy népszerűségre tett szert a Covid-19 járvány kezelése miatt.

DeSantis Trump egyik fontos szövetséges volt, aki a kapitóliumi események után se hátrált ki a korábbi elnök mellől. Trumppal való kapcsolat valószínűleg fontos szempont lesz az előválasztások során.

Tony Fabrizio, Trump kampánystábjának tagja korábban elmondta, hogy DeSantis nagy eséllyel örökölheti a tősgyökeres Trump szavazókat. A kormányzónak határozott kiállása van és többször sikert aratott a konzervatív sajtóban, mikor beszólt a főáramú média képviselőinek. A felmérések szerint a republikánus szavazóknak elege van az olyan „udvarias republikánusokból” akik korábban favoritoknak számítottak.

DeSantis nemcsak a párt jobboldalán népszerű, hanem a magukat középvonalasnak tartó szavazók körében is jó számokat produkál.

Mások Mike Pence korábbi alelnököt látják Trump potenciális „örökösének” – írja az Associated Press. 

Trump az esélylatolgatáskor feltűnően kihagyta legfontosabb szövetségesét. Pence választás utáni visszafogott magatartása miatt a párt trumpista tagjai „árulónak” bélyegezték.

A korábbi alelnök várhatóan számíthat némi támogatásra a konzervatív szavazók felől, de országos szinten valószínűleg nem lenne esélye a győzelemre.

A párton belül sokan szívesen látnák Nikki Haley, korábbi ENSZ nagykövet jelölését. Trump fontos korábbi szövetségese nem teljesít jól a felmérésekben, amelynek részben az lehet az oka, hogy ő is kihátrált Trump mögül a választást követően.

A felmérések szerint a jelölés kulcsa lehet a Trump szavazók megnyerése. Haley a republikánus elemzők szerint tökéletes jelölt lenne, hiszen nem elég, hogy konzervatív és nő, hanem még indiai származású is, amivel megnehezítené az identitáspolitika alapú támadásokat.

A Facebook és az Instagram is törölt egy Donald Trumppal készült interjút

„A Donald Trump Facebook- és Instagram-fiókjában elhelyezett tartalmakhoz hasonlóan eltávolítjuk azokat a bejegyzéseket is, amelyekben a volt elnök hangja hallható, ezen kívül a fiók tulajdonosa további korlátozásokra számíthat” – írja a Facebook indoklásában.