Izrael delegációt küld Moszkvába a Szochnut miatt

Jáir Lapid csütörtökön bejelentette, hogy izraeli delegációt küldenek Moszkvába, a Kreml azon szándéka miatt, hogy beszünteti a Szochnut tevékenységét az országban – adta hírül az Újkelet.live.

Lapid csütörtökön helyzetértékelést tartott a Külügyminisztérium és a Nemzetbiztonsági Tanács illetékeseivel az ügyben.

„A helyzetértékelés során az a döntés született, hogy a jövő héten delegációt küldenek a Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyminisztérium, az Igazságügyi Minisztérium és a Bevándorlási és Integrációs Minisztérium képviselőivel, hogy biztosítsák a Szochnut oroszországi működésének folytatását”

– áll a Miniszterelnöki Hivatal közleményében.

Az üggyel kapcsolatban vasárnap ismét találkozóra kerül sor.

„Az oroszországi zsidó közösség szorosan kötődik Izraelhez, és ennek jelentősége az orosz vezetéssel folytatott minden politikai beszélgetésben felvetődik.

Folytatjuk a diplomáciai csatornákon keresztüli intézkedést, hogy a Szochnut fontos tevékenysége ne álljon le.”

Oroszország bezárja a Szochnutot

Azt nem közölték miért záratnák be az Izraellel kapcsolatos információért és alijáért munkálkodó állami nonprofit szervezetet.

Pnina Tamano-Seta bevándorlási és integrációs miniszter az orosz igazságügyi minisztérium keresetére reagálva kijelentette, hogy „a bevándorlás Izraelbe a világ minden zsidójának alapvető joga”.

„Mivel évtizedek óta tudjuk, hogyan kell együttműködni az oroszországi hatóságokkal, nincs kétségem afelől, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldásokat”

– mondta.

A Walla hírportál szerint az izraeli delegációban jogászok és nem politikai szakemberek lesznek. Magas rangú izraeli tisztviselők szerint az oroszok az incidenst joginak, nem pedig politikainak határozzák meg.

Az Újkelet.live eredeti teljes cikke itt olvasható.

„Legfontosabb feladatunk a zsidó identitás és a diaszpórában élők Izraelhez kötődésének erősítése”

A Szochnut új régiós vezetőjének megérkezésével új lendületet kaphat az Izraelhez való kötődés előremozdításáért dolgozó szervezet. Roman Polonskyval Megyeri A. Jonatán beszélgetett.