Földgázfogyasztásuk csökkentésére kényszerítheti az EU a tagállamokat

Az Európai Bizottság új vészhelyzeti hatásköröket készít elő, hogy az uniós országokat a gázfogyasztás csökkentésére kényszerítse, ha a következő hónapokban a blokkot pusztító ellátási hiány fenyegeti — írja a Politico.

Három uniós diplomata szerint a javaslat várhatóan a szerdára tervezett, a földgáz téli megtakarításáról szóló közlemény mellett kerül majd ismertetésre.

A terv szerint a Bizottság kötelezően előírhatná a gázfogyasztás csökkentését olyan vészhelyzetek esetén, mint például az orosz gázszolgáltatás leállítása.

A tervre olyan figyelmeztetések közepette kerül sor, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyverként használja az EU-ba irányuló gázszállításokat, megtorlásul a Moszkva ukrajnai inváziója miatt bevezetett szankciókért. Az orosz gázexportőr, a Gazprom már 12 ország fogyasztóinak szállítását csökkentette vagy visszafogta, és

félő, hogy a Kreml úgy dönt, hogy július 21-én nem indítja újra az Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat gázvezetéket,

miután azt a múlt héten rutinszerű karbantartás miatt ideiglenesen leállították.

Létrejött az EU-Azerbajdzsán gázalku: Baku rengeteg gázt szállít Európának

A megállapodás értelmében Baku 2027-ig évente legalább 20 milliárd köbméter gázt szállít az EU-ba.

Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken jelenleg szünetelnek a szállítások az előre bejelentett rendszeres karbantartási munkák miatt. A leállás a tervek szerint július 21-éig tart.

A Reuters egy általa megtekintett dokumentumra hivatkozva hétfőn azt jelentette, hogy

a Gazprom vis majort jelentett a gázszállításra legalább egy európai ügyfelének.

A június 14-én keltezett levélben a Gazprom, az orosz gázexport-monopólium arról tájékoztatta nagyfogyasztónak számító európai ügyfelét, hogy szállítási kötelezettségeit a rajta kívül álló „rendkívüli” körülmények miatt nem tudja teljesíteni.

A szállítási szerződésekben rögzített vis major intézkedés a június 14-étől kezdődő szállításoktól kezdve lépett életbe. A vis major egy olyan záradék, amelyet akkor alkalmaznak, ha valamely vállalkozást rajta kívülálló, általa nem befolyásolható okok akadályoznak szerződési kötelezettsége teljesítésében.

A Reuters hírügynökséget tájékoztató gázpiaci kereskedelmi forrás szerint a levél az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő szállításokra vonatkozik, amely az orosz gáz Németországba és azon túlra vezető fő útvonala.

Politico: ez lesz Európa utolsó nyara, az orosz tél előtt

Ahogy a háború elhúzódik – vagy akár még kegyetlenebbé válik –, a szakértők azt jósolják, az európai kormányok a szegényebb, éhesebb és fázó szavazók nyomása alá kerülnek.

Az uniós országok is azon dolgoznak, hogy a télre való felkészülés jegyében növeljék gázkészleteiket. Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója hétfőn arra figyelmeztetett, hogy

a blokknak jelentősen csökkentenie kell a nyári földgázfogyasztását, hogy felkészüljön az orosz szállítás nélküli télre.

A Bizottság kötelező fogyasztáscsökkentésre vonatkozó terve

olyan jogi mechanizmust tartalmaz, amely lehetővé tenné az országok számára, hogy minősített többséggel döntsenek az intézkedések elfogadásáról. Ez gyakorlatilag megkerülné az Európai Parlamentet, és egyetlen országnak sem lenne lehetősége megvétózni a terveket.

A három diplomata szerint a cél az, hogy a tervezetet a július 26-i rendkívüli energiatanácsi ülésen országos szinten jóváhagyják, bár a vita még tart, és a terveket még véglegesíteni kell.

A megbeszélések középpontjában az áll, hogy

az országoknak ősztől tavaszig bizonyos mértékben csökkenteniük kell a gázfelhasználásukat. Két diplomata szerint 5 és 20 százalék közötti csökkentésről van szó, és a végső megállapodás várhatóan 10 és 15 százalék között lesz.

Ha a szabályokat jóváhagyják, akkor

a Bizottság saját maga vagy legalább két ország kérésére kezdeményezheti a kötelező fogyasztáscsökkentést.

A javaslat első vitájára a szerdai Coreper I. ülésen kerül sor, amelyen a Bizottság energiaügyi főigazgatója, Ditte Juul-Jørgensen vesz részt, és a jogi szöveggel kapcsolatos technikai munka hamarosan megkezdődik – közölték a diplomaták.

Az egyik diplomata szerint a nagy kihívást nem a technikai szövegezés jelenti majd, hanem az, hogy a gázellátás megszakadásával szemben kevésbé sebezhető országokat is a terv mellé állítsák.

Soha nem látott energiaválságra figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség

A világ még soha nem élt át a mostanihoz hasonlóan mély és összetett energiaválságot. Könnyen előfordulhat, hogy a neheze még csak ezután következik — mondta az IEA igazgatója.