Soha nem látott energiaválságra figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) úgy látja, hogy az európai országoknak komoly olaj- és gázellátási kihívásokkal kell szembenézniük az elkövetkező hónapokban.

„Az idei tél nagyon-nagyon nehéz lesz Európában”

– figyelmeztetett Fatih Birol, az IEA igazgatója egy keddi sydneyi energiafórumon.

Az energiaellátás az egyik fő probléma. Ez komoly hatással lehet a világgazdaságra”

– mondta az energiaipari lobbicsoport vezetője.

Birol szerint

a világ még soha nem élt át a mostanihoz hasonlóan mély és összetett energiaválságot. Könnyen előfordulhat, hogy „a neheze még csak ezután következik”

– mondta.

Összeomlástól tart a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége

Félnek, hogy az oroszok elzárják a gázt.

Az energiaválsággal kapcsolatos aggodalmakat csak tovább fokozta, hogy Oroszország a rutinszerű karbantartási munkák elvégzésére leállította a gázszállítást az európai gázellátásban kulcsfontosságú Északi Áramlat-1 gázvezetéken. Hétfő reggel óta nem érkezik több gáz a vezetéken Németországba. Európai politikusok attól tartanak, hogy Oroszország a munkálatok elvégzése után a vezetéket nem fogja újra üzembe helyezni.

Az orosz gáztól való függőség megújuló energiahordozókkal való csökkentésének a kulcsa Kína kezében van – mutatott rá Birol. Kína ugyanis a napenergia globális ellátási láncának mintegy 80 százalékát ellenőrzi. Az IEA igazgatója szerint ez az arány az elkövetkező években valószínűleg még növekedni is fog.

A 70es éveknél is súlyosabb energiaválság fenyeget

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője nyári üzemanyaghiányra, olaj-, földgáz- és villamosenergia-válságra figyelmeztet, amely túlszárnyalja az 1970-es évek olajsokkjait.