A 70es éveknél is súlyosabb energiaválság fenyeget

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője nyári üzemanyaghiányra és hármas energiaválságra figyelmeztet, amely túlszárnyalja az 1970-es évek olajsokkjait.

Az Egyesült Államokban idén nyáron üzemanyaghiány léphet fel, amint az emberek elkezdenek szabadságra menni – és a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője figyelmeztetett, hogy a kínálat hiánya különösen Európát sújthatja.

„Amikor Európában és az Egyesült Államokban megkezdődik a fő nyaralási szezon, az üzemanyagkereslet megnő”

– mondta Fatih Birol a Der Spiegelnek.

„Akkor hiányt tapasztalhatunk – például a gázolaj, a benzin vagy a kerozin esetében, különösen Európában”.

Birol azt is elmondta a német lapnak, hogy a most zajló energiaválság súlyosabb és hosszabb ideig tartó lesz, mint az 1970-es évek olajársokkjai, mivel három fronton is nyomást gyakorol.

„Akkoriban csak az olajról szólt”

– mondta a kedden megjelent interjúban.

„Most egyszerre van olajválság, gázválság és villamosenergia-válság”.

DER SPIEGEL on Twitter: „Russlands Krieg macht Öl und Gas knapp. Der Chef der Internationalen Energieagentur sagt, warum diese Energiekrise schlimmer ist als andere zuvor – und fordert Deutschland auf, ein Tempolimit einzuführen. https://t.co/aiYX0B2BoS / Twitter”

Russlands Krieg macht Öl und Gas knapp. Der Chef der Internationalen Energieagentur sagt, warum diese Energiekrise schlimmer ist als andere zuvor – und fordert Deutschland auf, ein Tempolimit einzuführen. https://t.co/aiYX0B2BoS

Az olajárak 1973-ban és 1979-ben ugrottak meg, amikor a Jom Kippuri háború és az iráni forradalom megszakította a közel-keleti nyersolajexportot. A geopolitikai események 2022-ben ismét megütötték a piacot, mivel a nyugati országok szankciókat vetettek ki Oroszország ellen az ukrajnai inváziója miatt.

Jelenleg az olaj, a gáz és az áram ára az Atlanti-óceán mindkét partján az egekbe szökik, ami megélhetési válsághoz vezet.

Nyáron nagyobb valószínűséggel fordul elő üzemanyaghiány, mert az emberek többet vezetnek, amikor elutaznak. Ez valószínűleg még magasabbra fogja nyomni az árakat az elkövetkező hónapokban – vélekedett Birol.

A benzinárak az elmúlt hetekben rekordszintet értek el, az Amerikai Autószövetség adatai szerint az emléknapon egy gallon átlagosan 4,62 dollárba került.

Eközben az amerikai villamos energia átlagára 6,1%-kal emelkedett az elmúlt évben – derült ki a Környezetvédelmi Vizsgálati Ügynökség adataiból.

A nyersolaj kedden kéthavi csúcsok körül mozgott, miután az EU beleegyezett az orosz olajimport többségének betiltásába, Kína pedig enyhítette COVID-19 korlátozásait, ami a gazdasági nagyhatalom keresletének élénkülését reméli.

Az ukrajnai háború kezdete óta elszabadultak az üzemanyagárak az EU-ban

Németországban drágult leginkább a dízel üzemanyag ára, már majdnem 800 forintot kell fizetni érte literenként.