Az EU megint szívesen barátkozna Izraellel

Az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsa úgy döntött, hogy tíz évi kényszerszünet után hajlandó felújítani az EU-Izrael Társulási Tanács üléseit – jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi vezetője hétfőn.

A Társulási Tanács az Izrael és az EU között — elvileg — évente megrendezésre kerülő találkozó, amelynek célja a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdések megvitatása.

A két fél utoljára 2012-ben találkozott,

és Jair Lapid miniszterelnök legutóbbi külügyminiszteri megbízatása idején célul tűzte ki a fórum újbóli összehívását.

Az Európai Unió álláspontja „nem változott a közel-keleti békefolyamatot illetően”

– csillapította a kedélyeket Borrell a 27 uniós külügyminiszter brüsszeli találkozóját követő sajtótájékoztatón.

Júdea-szamáriai építkezések miatt aggódnak a legnagyobb európai országok

Németország, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Spanyolország külügyminiszterei közös közleményben szólították fel Izraelt.

„Továbbra is fenntartjuk ugyanazt a 2016-os tanácsi határozatot, amely a kétállami megoldást támogatja.Tudjuk, hogy a palesztin területeken romlik a helyzet, és úgy gondolom, hogy a miniszterek egyetértettek abban, hogy ez a Társulási Tanács jó alkalom lenne arra, hogy Izraellel tárgyaljanak ezekről a kérdésekről”

– folytatta.

Hétfőn késő este Jair Lapid miniszterelnök nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy

az uniós külügyminiszterek szavazása „az izraeli diplomácia erejének és kormányának azon képességének bizonyítéka, hogy új lehetőségeket teremtsen a nemzetközi közösséghez fűződő kapcsolatokban”.

A találkozó időpontjáról az EU és Izrael kölcsönösen megállapodnak.

Mit tud adni az Európai Unió Izraelnek a földgázért cserébe?

Az egykoron abszurd elképzelés, miszerint Izrael a világ egyik energiahatalmává válik, fokozatosan kezd formát ölteni.

Izrael 1995-ben írta alá az EU-val való kapcsolatát meghatározó társulási megállapodást, amelyet 2000-ben ratifikált. Izrael 2013-ban hagyta faképnél a testületet, miután az EU olyan a szabályozással provokálta a zsidó államot, amely szerint egyetlen olyan izraeli szervezet sem kaphat uniós finanszírozást vagy működhet együtt az EU-val, amely az ún. „zöld vonalon” túl működik.

Az EU Külügyi Tanácsának elnöksége alatt a franciák megpróbálták előmozdítani a találkozót Izraellel.

„A Társulási Tanács összehívásával szeretnénk elmélyíteni az EU és Izrael közötti kapcsolatokat”

– mondta májusban Eric Danon,

Az új koalíció liberális értékeit hangsúlyozva Lapid az EU-val való kapcsolatok újjáélesztésére törekszik

A külügyminiszter a visegrádi blokkot ápoló, ugyanakkor a „régi Európát” látszólag elutasító Netanjahu helyett a kétállami megoldást támogatja, és igyekszik újra összhangba kerülni Brüsszellel.

Lapidnak az Európai Uniós kollégáival tavaly júliusban tartott találkozóján a legtöbb ország támogatta a Társulási Tanács ülésének újra ütemezését, és általában a kétoldalú kapcsolatok megerősítését – értesült a Times of Israel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már 2020-ban sürgette a fórum összehívását, és idén júniusban is biztosította izraeli kollégáját Magyarország támogatásáról:

„Mi szövetségesként tekintünk Izraelre, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nemzetközi szervezetekben végre korrekt hozzáállásban részesüljenek a barátaink. Jó lenne, ha szorosabb lenne az EU és Izrael együttműködése is, ezért szorgalmazzuk a társulási tanács ülésének mielőbbi összehívását. Elkötelezetten támogatjuk a béke megteremtésére irányuló törekvéseket és a terrorizmus elleni küzdelmet.”

Szijjártó Péter: Magyarország és Izrael szövetségesek

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Jair Lapiddal, Izrael leendő, átmeneti miniszterelnökével beszélt.