Mit tud adni az Európai Unió Izraelnek a földgázért cserébe?

Ha az Európai Unió csökkenteni akarja az orosz gáztól való függőségét azáltal, hogy Izraelhez mint alternatív szállítóhoz fordul, akkor Izraelnek joga van ahhoz, hogy a megállapodáshoz politikai feltételeket kössön – írja Ben Cohen újságíró a JNS-en megjelent véleménycikkében.

Az arab országok rengeteg olajon ültek, és figyelmeztetés nélkül meredeken emelhették az árakat, ha Izrael valamit mondott vagy tett, ami megbotránkoztatta őket. Pontosan ezt tették 1973 őszén, amikor Izrael újabb túlélőháborút vívott egy egyesített arab katonai erő ellen. A konfliktus során az arab olajexportáló országok 70%-kal megemelték az olaj árát, és csökkentették a kitermelést, hogy az Izraelt támogató országok kihátráljanak a zsidó állam mögül.

Ebből aztán született egy narratíva.

Izrael egy bátor új jövevény volt a nemzetközi színtéren, aki egy ütőképes hadsereggel és egy magasan képzett, motivált lakossággal rendelkezett, de ennél sokkal többel nem. Eközben arab ellenfelei el voltak ázva az olajbevételektől, és ennek az előnynek a politikai és gazdasági előnyeit egyaránt learatták. Az 1973-as háború tehát, miközben bebizonyította, hogy az arabok azon törekvése, hogy Izraelt letöröljék a térképről, nem fog könnyen megvalósulni, egyúttal aláhúzta azt, amiről sokan úgy vélték, hogy tartós helyzet lesz:

Az arab gazdagság és a nyugati országok arab olajtól való függése azt jelentette, hogy Izrael érdekei a nemzetközi diplomácia szempontjából háttérbe szorulnak.

Nagyon ritka, hogy egy helyzet térben és időben megdermedjen, ahelyett, hogy fejlődne és változna. Közel 50 évvel az 1973-as háború után a Közel-Kelet energiaforrásait még mindig nagyra értékelik a külső fogyasztók.

A múlt héten az egyiptomi fővárosban, Kairóban került sor arra, amit Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „különleges pillanatnak” nevezett. Az Európai Unió, Izrael és Egyiptom között háromoldalú egyetértési megállapodás született, amely lehetővé teszi, hogy az izraeli földgázt első ízben exportálhassák az európai országokba.

Már jövőre Egyiptomban cseppfolyósított izraeli gázzal akarnak fűteni Európában

Az Európai Unióba szállítandó izraeli és egyiptomi földgáz mennyiségének növeléséről állapodott meg szerdán Izrael, Egyiptom és az Európai Unió küldöttsége Kairóban.

Az EU joggal aggódik amiatt, hogy csökkentse függőségét az Oroszországból származó földgázszállításoktól. Jelenleg az Európában felhasznált földgáz mintegy 40%-a Oroszországból származik, ami Moszkva számára égetően szükséges befolyást biztosít.

Izrael az egyik olyan ország, amelyhez az EU megoldásért fordult.

„A kairói aláírási ceremónia még lenyűgözőbb, ha megnézzük az elmúlt évben aláírt jelentős megállapodások sorát, amelyek Izraelt és az izraeli energia- és vízgazdálkodást a világ egyik legfontosabb szereplőjévé tették”

– jegyezte meg Karine Elharrar, Izrael energiaügyi minisztere.

Öt évtizeddel ezelőtt még nevettek volna azon a gondolaton, hogy egy izraeli politikus ilyen szavakat mondhatott volna. Ma már nem.

Az üzlet évi 290 millió dollárt ér, amit Izrael a földközi-tengeri partjainál lévő két földgázmezőjéből fog kitermelni, amelyek becslések szerint 690 milliárd köbméter földgázt tartalmaznak. A korábbi energiaüzletekhez képest ez a megállapodás viszonylag szerény pénzügyi szempontból, de szilárd alapot jelent, amelyre lehet építeni.

Az egykoron abszurd elképzelés, miszerint Izrael a világ egyik energiahatalmává válik, fokozatosan kezd formát ölteni.

Ezért fontos, hogy Izrael megragadja az új státuszából származó politikai előnyöket, amelyek potenciálisan sokkal nagyobbak, mint a fotózkodási lehetőségek, a meleg mosolyok és a kölcsönös nyugtatgatások az EU-vezetőivel.

A megállapodás kairói aláírását megelőzően von der Leyen Jeruzsálembe és Rámalláhba is ellátogatott, hogy izraeli és palesztin vezetőkkel tárgyaljon. Rámalláhban a palesztin miniszterelnökkel együtt bejelentette, hogy az Európai Bizottság előző esti szavazása nyomán a Palesztin Hatóságnak nyújtott, eddig befagyasztott több mint 200 millió dolláros támogatást most felszabadítják.

A földgázmegállapodással ellentétben ez visszalépés volt. Azért fagyasztották be a 2021-es támogatást, mert Brüsszel végre regisztrálta, hogy a pénzét palesztin iskolákban költik el, ahol a gyerekek tankönyvei tele vannak groteszk módon antiszemita képekkel és üzenetekkel; matematikai feladatokkal, amelyekben öngyilkos merénylők szerepelnek, nyelvtani feladatokkal, ahol a vizsgált mondatban izraeliek elleni erőszakos cselekmény szerepel; és természetesen történelmi és vallási órákkal, amelyek hangsúlyozzák, hogy a zsidóknak nincs történelmi joguk a földhöz, és gyarmatosítóként és betolakodóként démonizálják őket.

A magyar biztos blokkolta a palesztinoknak szánt EU-s pénzek kifizetését

Magyarország szerint a palesztinok továbbra is olyan tankönyveket használnak, amelyek ellen korábban izraeli szervezetek emeltek kifogást.

A palesztinok szerint az EU-s pénzeket minden feltétel nélkül folyósítják. Maguk az európaiak azonban nem állítják ezt. Ahogy az IMPACT-se, a palesztin tanterveket figyelemmel kísérő izraeli civil szervezet rámutatott, „tekintve, hogy a palesztin tankönyvreform milyen fontos a [Európai] Parlament és a Bizottság számára, csak feltételezhetjük, hogy a tankönyvek uszítása miatti részleges finanszírozás befagyasztása továbbra is napirenden van”.

Ha az EU csökkenteni akarja az orosz gáztól való függőségét azzal, hogy Izraelhez mint alternatív szállítóhoz fordul, akkor Izraelnek joga van ahhoz, hogy bizonyos politikai feltételeket szabjon a megállapodáshoz. Egy olyan oktatási rendszer finanszírozásától való tartózkodás, amely a palesztinokat izraeli állampolgárok megtámadására és meggyilkolására buzdítja, azt gondolnánk, hogy az európaiak számára egyszerű döntés kellene, hogy legyen. Izrael e különleges feltételhez kötésével nem törekszik olyan pénzügyi, területi vagy egyéb előnyökre, amelyek egy másik, hasonló helyzetben lévő országot csábítanának.

Pusztán azt a jogát érvényesítené, ahogyan azt megalapítása óta teszi, hogy szuverén államként tisztelettel bánjanak vele.

Az EU elkötelezett a kétállami megoldás mellett. A „pay to play” elve alapján a blokknak meg kell őriznie a palesztinok fő pénzügyi támogatójaként betöltött pozícióját, ha meg akarja őrizni befolyását. De ami az iskolai tankönyveket illeti, ez az elv talán jobban érthető „fizess, hogy megölhess”, mivel az EU adófizetői támogatják a palesztin iskolákban tanított erőszakos uszítást.

Most, hogy Izraelnek is megvan a saját „olajfegyvere”, nincs okunk tovább tűrni ezt a helyzetet.

Házi feladat palesztin gyerekeknek: visszavenni az országot a zsidóktól

A folyamatos elhallgatás és a zsidó múlt teljes tagadása visszatérő eleme az oktatási anyagoknak, amelyek politikai propagandaként működnek.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.