Ukrán légitársaság perli Iránt a lelőtt repülőgép miatt

Az Ukraine International Airlines 1 milliárd dolláros kártérítési pert indít Irán ellen a PS-752-es járat 2020 januárjában történt szándékos lelövése miatt. A B’nai Brith Canada nevű zsidó szervezet kedden közleményt tett közzé a perrel kapcsolatban, amelyet elmondása szerint 2022 januárjában nyújtottak be az ontariói bíróságon, de csak most kerül a nyilvánosság elé.

A perben Irán és az Iszlám Forradalmi Gárda szerepel alperesként a Teheránból Kijevbe tartó járat fedélzetén tartózkodó 172 ember meggyilkolása miatt – közölte a B’nai Brith Canada, az Arutz7 beszámolója szerint.

A 2020. januári balesete nem sokkal azután történt, hogy Irán ballisztikus rakétákat lőtt ki két iraki bázisra, ahol amerikai erők állomásoznak, megtorlásul azért, hogy az Egyesült Államok likvidálta Kasszem Szolejmáni iráni tábornokot, a Forradalmi Gárda vezetőjét.

Irán kezdetben tagadta, hogy bármi köze lenne a balesethez, bár amerikai tisztviselők nem sokkal az eset után közölték, hogy a gépet az iráni Forradalmi Gárda lőtte le.

A perzsa ország később beismerte, hogy tévedésből ugyan, de az lőtte le az ukrán gépet, miután gép túl közel repült egy katonai objektumhoz, és nem reagált a jelzésekre.

Az ukrán gép fedélzetén tartózkodó áldozatok között kanadai, svéd, brit, afganisztáni és ukrán állampolgárok is voltak, 176 főből 57 kanadai volt. Az iráni polgári légiközlekedési hatóság „emberi hibát” említett a gép lezuhanásának okaként, a magyarázatot a kanadai hatóságok elutasították.

2022. január 5-én a Global Affairs Canada közölte, hogy a csoport úgy döntött, hogy a tárgyalások eredménytelenek, és a négy ország mostantól a nemzetközi jog alapján kezdeményez pert Irán ellen.

Tavaly egy precedensértékű ügyben az Ontario tartomány legfelsőbb bírósága 107 millió dollárt plusz kamatokat ítélt meg a PS-752-es lezuhanásában elhunyt hat áldozat családjának. A bíró úgy ítélte meg, hogy a teheráni felszállás után röviddel megsemmisített utasszállító repülőgép szándékos terrorcselekmény volt.

„Nagyra értékeljük, hogy a kormány azt tanácsolta a kanadai légitársaságoknak, hogy ne használják az iráni légteret” – mondta Marvin Rotrand, a B’nai Brith Kanada Emberi Jogok Ligájának országos igazgatója. „Azonban ennél sokkal többet kell tenni. Kanadának a nemzetközi partnerekkel együttműködve meg kell tiltania, hogy iráni gépek átrepüljenek az ország légtere felett, és meg kell fosztani a rezsimet az ország légterének használatáért járó jelentős finanszírozástól”.

Az év elején a B’nai Brith levélben fordult Omar Alghabra közlekedési miniszterhez, hogy tegyen lépéseket az iráni légiközlekedés működésének akadályozása érdekében mindaddig, amíg független vizsgálatot nem tartanak és kártérítést nem fizetnek.

„Irán a bevételeinek megvonására és a légi közlekedésének beszüntetésére irányuló nemzetközi fellépés nélkül Irán soha nem fog kártérítést fizetni a PS-752-es járat áldozatainak családjainak”

– közölte a B’nai Brith.

Putyin a jövő héten Teheránba látogat

Ebrahim Raiszi iráni és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel találkozik.