Anne Frank „fehér kiváltságairól” vitatkoznak a Twitteren

Anne Frank volt az egyik legnépszerűbb vitatéma a Twitteren a hétvégén, mivel a közösségi médiaplatform felhasználói arról vitatkoztak, hogy a holokauszt áldozata a „fehér kiváltságok” kedvezményezettje volt-e.

A „fehér kiváltságok” azok az előnyök, amelyeket a társadalom állítólag a fajilag fehéreknek biztosít. Nem ez az első alkalom, hogy Anne Frankot fehér kiváltságosként becsmérlik.

A Twitter ismét bebizonyította, hogy a rossz döntések melegágya – ezúttal arról vitázik, hogy Anne Frank, akit a nácik üldöztek és megöltek, életében fehér kiváltságokkal rendelkezett-e. 

Egyesek azt az érvet hozták fel, hogy

Anne Frank a náci Németországban fehér kiváltságaiból profitált.

Nem világos, hogyan kezdődött ez a mérgező diskurzus, de úgy tűnik, hogy abból a torz elképzelésből ered, hogy a zsidóknak a bőrszínüknek köszönhetően előnyük származott abból, hogy a nyilvánosság előtt – ha csak átmenetileg is – észrevétlenek maradhattak a történelem sötét időszakában … míg a feketék történelmileg képtelenek erre.

„Anne Frank fehér kiváltságos volt. Bár fehér privilégiummal rendelkező emberekkel is történhetnek rossz dolgok, de ezt ne áruljátok el a fehéreknek”

– írta az egyik Twitter-felhasználó.

„Senki nem állítja, hogy a nácik fehér embereket ne vettek volna célba, de azt igen, hogy a fehér emberek el tudtak bújni a fehérségük mögé, míg a náci USA-ban a feketék nem.”

— érvelt egy másik.

Akkor most fehérek lennének a zsidók?

Whoopi Goldberg a múlt héten egy olyan vitába kavarta bele magát amely évszázadok óta megosztja a zsidó közösséget – és azokat, akik diszkriminálni akarják őket.

Ahogy valaki bölcsen fogalmazott: „

Anne Franknak nem volt fehér kiváltsága… akarod tudni, miért? Mert a zsidó embereket nem számítják bele, amikor a fehér nacionalisták meghatározzák a tökéletes árja fajt. Ha azt hiszed, hogy mégis, mondd ezt a többi ártatlan zsidó ember szemébe, akiket pont azért kényszerítettek koncentrációs táborokba, mert nem voltak elég fehérek.”

Más szóval, a zsidókat az említett nácik akkoriban nem tekintették a nácik magukkal egy és ugyanazon fajnak, még pigmentáció szempontjából sem – amit a szó szerinti, milliós nagyságrendű kiirtásuk is bizonyít.

„Anne Frankot azért gyilkolták meg, mert nem volt fehér. Hatmillió zsidót azért gyilkoltak meg, mert nem volt fehér”

– válaszolta Emily Schrader izraeli-amerikai írónő.

Egy radikális fekete csoport Anne Frank naplójának elégetésével büszkélkedett

A rasszista és kommunista nézeteket egyszerre hirdető Fekete Kalapács Szervezet “gyarmatosítónak” és “fehér démonnak” nevezte a nácik által meggyilkolt zsidó lányt.

Armendariz-Jackson texasi republikánus kongresszusi képviselőjelölt így dohogott:

„Nem hittem el, amikor ma reggel bejelentkeztem a Twitterre, hogy a balosok halálkomolyan arról vitatkoznak, hogy Anne Franknak volt-e fehér kiváltsága vagy sem”

Az Anne Frank állítólagos kiváltságairól szóló vita a Twitteren hónapokon át folytatott, egymástól független, kavargó viták sorozata után lángolt fel, mely az egyik Twitter-felhasználó szerint a fehér nőkkel kapcsolatos szexuális sztereotípiákkal kezdődött, majd torkollott a rasszizmus vádjába és a faji identitásról szóló vitákba.

Hen Mazzig izraeli aktivista azt mondta, hogy a Twitteren „látta, hogy az emberek Anne Frankot „Beckynek”, „kiváltságosnak” és „szerencsésnek” nevezik, így fakadt ki:

Egy gyermekről beszélünk, akit meggyilkoltak! Mutassanak némi tisztességet és tiszteletet”

Ez az egész egy másik, néhány évvel ezelőtti furcsa vitára emlékeztet, amikor az emberek Hellen Kellert – aki vak és süket is volt – azért támadták, amiért csak a saját „fehér kiváltságai” miatt ért el ekkora hírnevet és sikert a maga idejében. Az is szörnyű volt, de ez sokkal rosszabb.

Úgy tűnik, ez is ugyanabban a szellemben történik, mint amit Whoopi Goldberg idén a „The View”-ban mondott… amikor a holokausztot a fehérek egyik csoportjának egy másik csoportja ellen folytatott harcával hasonlította össze, és ezt állította szembe az afroamerikaiak által átélt nyomorúsággal.

Felfüggesztették, és végül bocsánatot kért. Ahogy egyesek megjegyezték,

az ehhez hasonló beszélgetések szenvedési versengéssé fajulnak.

Nem, Anne Frank nem volt elnyomó … dobjuk ezt a gondolkodást a kukába, azonnal.

Felfüggesztette Whoopi Goldberget az ABC News

Hogy legyen ideje elgondolkodni és okulni a holokausztot relativizáló kijelentéseinek következményeiből.