Akkor most fehérek lennének a zsidók?

Whoopi Goldberg a múlt héten egy olyan vitába kavarta bele magát amely évszázadok óta megosztja a zsidó közösséget – és azokat, akik diszkriminálni akarják őket – írja Gabe Friedman a JTA oldalán. 

A vita a „The View” című reggeli beszélgetős műsorban kezdődött múlt hét hétfőn, amikor egy Tennessee állambeli iskolatanács levette az ajánlott listáról a „Maus”, a holokauszt képregényét. A népirtás „nem a faji hovatartozásról” szólt, hanem „az ember embertelenségéről”. És „két fehér embercsoportról” szólt – állította Goldberg.

A megjegyzések azonnal vírusszerűen terjedtek, és egy ideget találtak el – írja Friedman.

A többszöri bocsánatkérés ellenére a vihar kedd este tetőzött, amikor az ABC úgy döntött, hogy két hétre felfüggeszti Goldberget a „The View”-ból, hogy „időt szánjon a gondolkodásra és tanuljon a megjegyzései hatásáról”. A politikai spektrum zsidó képviselői, köztük sokan, akik ellenezték az eredeti megjegyzéseit, bírálták a felfüggesztésről szóló döntést.

Miért váltottak ki ekkora vihart a megjegyzések? A válasz jóval túlmutat a holokauszton – írja a szerző.

Miután az eredeti megjegyzései elterjedtek, Goldberg hétfőn a „The Late Show with Stephen Colbert” című műsorban próbálta tisztázni a helyzetet. Ezzel mélyebbre ásott a faji kérdésben. Fekete emberként szerzett tapasztalatai szerint a faji hovatartozás olyasmi, amit „látok”.

„Ha a [Ku Klux] Klan jön az utcán és egy zsidó barátommal állok.. én elfutok. De ha a barátom úgy dönt, hogy nem fut, akkor a legtöbbször elhaladnak mellette, mert nem lehet megmondani, hogy ki a zsidó” – mondta a színész.

A zsidók régóta vitatkoznak arról, hogy ők egy „faj” vagy valami más – írja a szerző. A judaizmus egy vallás, amelyet mindenféle fajtájú és fajú ember gyakorol szerte a világon. De a zsidóknak nem kell gyakorlónak lenniük ahhoz, hogy zsidónak tekintsék magukat, vagy hogy más zsidók zsidóként fogadják el őket. Az anyai vonal zsidó hagyománya – amely zsidóként határozza meg a zsidó anyától született gyermeket – a zsidó identitás biológiai meghatározására utal. A judaizmus azonban a betérteket is elfogadja.

Mindezek a különböző értelmezések együttesen azt eredményezték, hogy a zsidók magukat (és mások a zsidókat) különbözőképpen tekintik népnek, nemzetnek, törzsnek, családnak és hitnek – néha különböző kombinációkban, néha pedig egyszerre – írja a cikk.

Hitler azonban, mint előtte sok antiszemita, kifejezetten – és ismételten, írásaiban, törvényeiben és beszédeiben – a zsidókat fizikailag tisztátalan, szláv származású fajnak bélyegezte, ellentétben az általa szőke, kék szemű, genetikailag tiszta német árja fajjal. A náci propaganda áltudományos módszereket hirdetett a zsidók állítólagos azonosítására – többek között az orruk és ajkaik mérete vagy a fejük formája alapján.

Hitler megszállottja volt annak, amit a zsidó identitás biológiai tényének tartott, és azt írta, hogy a „végső megoldást” részben az a törekvése ihlette, hogy egy „tisztább” és egyedibb emberi fajt hozzon létre, amely megszabadul a „zsidó” és más „szennyeződésektől”.

A nácik a zsidók „faji” sztereotípiáinak olyan hagyományára támaszkodtak, amelyet a tudósok legalább Kr. u. 1000-ig visszavezetnek. A hosszú, kampós orrú sztereotípia A zsidókat tehát „fajként” üldözték szomszédaik Európában és máshol évszázadokon át, mielőtt Hitler 1925-ben egy börtöncellában felvázolta számos gondolatát a „Mein Kampf”-ban.

Másnapi bocsánatkérésében a „The View” című műsorban kedden Goldberg azt mondta, hogy a holokauszt „valóban a fajról szól, mert Hitler és a nácik a zsidókat alsóbbrendű fajnak tekintették”.

A másik vita, amibe a színész beletenyerelt, az pedig, hogy vajon akkor a zsidók fehérek lennének?

A kérdés mögött egy másik sztereotípia áll – miszerint a zsidó olyan fehér bőrű ember, aki európai ősöktől származik. Más szóval egy átlagos askenázi zsidó.A valóságban a zsidó közösség ennél jóval sokszínűbb.

Lehet, hogy az észak-amerikai zsidók többsége askenázi zsidó, kelet-európai gyökerekkel, de a zsidók Etiópia, India, Kína és más országok ősi közösségeiből is származnak. A szefárd zsidók Észak-Afrika és a mai Spanyolország és Portugália közösségeiből származnak, míg a mizrahi zsidók a Közel-Keletről, köztük az egykor életerős közösségekből Irakban, Iránban, Jemenben, Szíriában és más országokban.

E sokszínűség tudatossága részben az ország színesbőrű zsidóinak, valamint az izraeli szefárd és mizrahi zsidóknak köszönhetően nőtt meg. Több ezer zsidó származik vegyes fajú és vallásközi háttérrel, így még sok askenázi gyökerű zsidó sem fehér.

Ha hozzávesszük a zsidóságra áttérő, mindenféle faji és etnikai háttérrel rendelkező embereket, azokat, akik a zsidó hagyományokat anélkül gyakorolják, hogy hivatalos áttérésen mentek volna keresztül, valamint a világ minden tájáról származó embereket, akik erősen azonosulnak a zsidó kultúra bizonyos aspektusaival, akkor a „zsidó” gyorsan rendkívül nehezen meghatározható fogalommá válik.

A teljes cikk itt olvasható.

Borítókép: Unsplash/Levi Meir Clancy

AOC: „Szükségtelen volt felfüggeszteni Whoopi Goldberget, tovább kell lépnünk”

A The New York Post által idézett bennfentes források szerint maga Goldberg is dühös a felfüggesztése miatt és megalázónak tartja azt.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.