Az USA közel 1 millió hordónyi olajat adott el egy Hunterhez kötődő kínai cégnek

A Biden-kormányzat közel egymillió hordó olajat adott el az Egyesült Államok stratégiai tartalékából egy kínai vállalatnak, amelyben Hunter egyik részvénytársasága egykor 1,7 milliárd dolláros részesedést vásárolt – írja a Daily Wire. 

Márciusban az energiaügyi minisztérium bejelentette, hogy 30 millió hordó nyersolajat enged ki az Egyesült Államok stratégiai kőolajkészletéből. A „sürgősségi eladást” azért hajtották végre, hogy „háborús hídként támogassák az amerikai fogyasztókat és a világgazdaságot Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen indított háborújára válaszul”.

Az energiaügyi minisztérium 126 ajánlatot kapott, és a tárca 12-t választott ki, hogy részesüljön a felajánlás egy részéből. E 12 vállalat egyike az Unipec America, Inc. volt, és ezt választották ki, hogy 950 000 hordó nyersolajat kapjon az „árversenyes eladás” keretében.

Bár az eladás akkoriban nagyrészt észrevétlen maradt, a The Washington Free Beacon csütörtökön rámutatott, hogy az Unipec a kínai kormány által ellenőrzött China Petrochemical Corporation, más néven Sinopec egyik ága. A leleplezésre azt követően került sor, hogy a Reuters szerdai jelentése szerint a Biden-kormányzat a közelmúltban további ötmillió hordó nyersolajat engedett át a stratégiai tartalékból más országoknak. Kína a legutóbbi kiadásból körülbelül egymillió hordót kapott.

A Sinopecnek már korábban is volt kapcsolata Bidenékkel. Hunter Biden 2013-ban társalapítója volt a BHR Partners magántőke-befektetési cégnek. A BHR 2015-ben 1,7 milliárd dolláros részesedést szerzett a Sinopec Marketingben. 2017-ben Biden kisebbségi részesedést szerzett a BHR-ben, 10%-os részesedést vásárolt egy Skaneateles nevű, kizárólag az ő tulajdonában lévő LLC-n keresztül.

Elferdített valóság — Hogyan temette el az amerikai média a Biden család kínos ügyeit?

A 2020-as választás előtt az amerikai média és a Big Tech eltemette a Biden család ügyleteiről szóló híreket, arra hivatkozva, hogy azok egy „orosz dezinformációs kampány részei”. Csakhogy kiderült: a hírek igazak voltak. Hajdú Tímea publicisztikája.

Tavaly Hunter Biden ügyvédje azt mondta a The New York Timesnak, hogy Hunter „már nem rendelkezik semmilyen érdekeltséggel, sem közvetlenül, sem közvetve, sem a BHR-ben, sem a Skaneatelesben”.

Még márciusban a kínai Nemzeti Hitelinformációs Nyilvánossági Rendszer nyilvántartásaiból kiderült, hogy a Skaneateles még mindig megtartotta 10%-os részesedését a BHR-ben. A washingtoni üzleti nyilvántartások akkor még mindig Huntert tüntették fel a Skaneateles egyedüli tulajdonosaként.

Nem világos, hogy a kínai nyilvántartások pontosak voltak-e, vagy frissítésre szorultak.

A Sinopecnek történt márciusi eladásról szóló leleplezés máris vizsgálatot követelő felhívásokat váltott ki. Daniel Turner, a Power The Future nevű energiaügyi érdekvédelmi csoport ügyvezető igazgatója szerint a márciusi üzlet vizsgálatot igényel.

„A Biden-kormányzat kritikus erőforrásokat küldött a kommunista kínaiaknak, köztük egy olyan cégnek, amelynek az elnök saját fia, Hunter a befektetője, miközben az amerikaiak a szivattyúknál küzdenek” – mondta Turner egy nyilatkozatban. „Különleges ügyészt kell kinevezni, és a Kongresszusnak ki kell vizsgálnia, mert az amerikai nép megérdemli az igazságot, és azt nem kapja meg a Fehér Házból”.

Fotó: EPA/WILL OLIVER

Nyomozást követelnek a Biden-család ügyeiben

A hivatalos bejelentkezések szerint Hunter Biden üzleti partnere, Eric Schwerin huszonhétszer látogatott el a Fehér Házba az Obama-Biden-korszakban