Jövő héten kezdődik a 21. Makkabia

A jövő héten Izraelben kezdődő 21. Makkabia Világjátékok előtt képösszeállítást közölt a Jewish Telegraphic Agency a korábbi rendezvényekről és felelevenítette a zsidó olimpiaként is ismert esemény történetét.

Mintegy 10 000 sportolót – többnyire zsidót, valamint bármilyen vallású izraelit – várnak jövő héten Izraelbe a Makkabia Világjátékokra, mely a világ legnagyobb zsidó atlétikai versenye.

Maccabi-történet: mi is ez a „zsidó olimpia”?

Az „ötletgazda”, Max Nordau fontosnak tartotta, hogy a zsidóság erős, magabiztos és önmagát megvédeni képes néppé váljon.

A Makkabi Világszövetség által szervezett verseny 1932-ben kezdődött, és nagyjából 80 ország sportolói vesznek részt rajta, az elsőt 1932 áprilisában rendezték.

1938-tól a játékokat a második világháború, később az Izrael függetlenségi háború miatt 1950-ig elhalasztották, ezután 1953-tól 2017-ig négyévente rendezték meg, majd 2021-ben a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani.

A játékokat kor és képességek alapján négy divízióra osztják – nyílt, junior, masters és paralimpikonok -, a verseny több tucat sportágban zajlik.

Az évek során olyan zsidó sportlegendák vettek részt a Makkabián, mint Mark Spitz, Keleti Ágnes, Kerri Strug, Isaac Berger és mások.

A 21. Makkabia Játékok július 12-én, szerdán kezdődik, és július 26-ig tart.

Oroszország és Fehéroroszország kihagyja az idei zsidó olimpiát

A döntés azt követően született, hogy Oroszországot az ukrajnai inváziót követően kitiltották más sportversenyekről, köztük a közelgő labdarúgó-világbajnokságról.