Oroszország és Fehéroroszország kihagyja az idei zsidó olimpiát

Oroszország és Fehéroroszország Izraelbe alijázó sportolói egy különleges zászló alatt versenyezhetnek majd.

Oroszország csapata nem vesz részt a július 12-én Izraelben kezdődő 2022-es Makkabi Világjátékokon – jelentették be.

A Putyin rezsimjével szoros szövetségben álló Fehéroroszország sportolói szintén nem vesznek részt a játékokon. A szervezők közleményben közölték, hogy a csapat a visszalépés mellett döntött.

A döntés azt követően született, hogy Oroszországot az ukrajnai inváziót követően kitiltották más sportversenyekről, köztük a közelgő labdarúgó-világbajnokságról.

Az Izraelbe alijázó oroszországi és fehéroroszországi zsidó sportolók továbbra is részt vehetnek a Makkabi Világjátékokon az „Olim” [alijázó bevándorlók] küldöttségeként, külön zászló alatt.

Maccabi-történet: mi is ez a „zsidó olimpia”?

Az „ötletgazda”, Max Nordau fontosnak tartotta, hogy a zsidóság erős, magabiztos és önmagát megvédeni képes néppé váljon.

A Makkabi Világjátékok közleményében azt írta:

„A 21. Maccabiah mintegy 60 ország delegációját látja vendégül, Oroszország nem lesz köztük, miután a Maccabi Oroszország úgy döntött, hogy visszalép a játékoktól.

„Az Oroszországból, Örményországból, Fehéroroszországból, Brazíliából, Kanadából, Etiópiából, Grúziából, Ukrajnából, az Egyesült Államokból és más országokból alijázó és izraeli állampolgárrá vált zsidó sportolók egy „Olim” delegáció keretében versenyeznek majd, egy speciális zászló alatt, amely nem kötődik Oroszországhoz és az orosz zászlóhoz.”

A játékok a világ harmadik legnagyobb tömegjátékának számítanak, a legutóbbi, 2017-ben Jeruzsálemben megrendezett fordulóban több, mint 10 000 sportoló vett részt.

A versenyre 2021-ben került volna sor, de a Covid-19 járvány miatt elhalasztották. A játékokat most július 12-26. között rendezik meg.

Jövőre rendezik az idei zsidó olimpiát

A Maccabi Játékokat a járvány miatt halasztották el.