„Engedjétek be az embereimet” – Trump csatlakozni próbált a capitoliumi tömeghez

A volt elnök megragadta az elnöki limuzin kormányát és saját maga akart a helyszínre vezetni, miután közölték vele, hogy nem biztonságos a Capitolium környéke – állítja egy volt beosztottja.

Trumpot tájékoztatták arról, hogy a Fehér Ház előtti tömegben néhány tüntetőnél fegyver van, de ő azt mondta a beosztottjainak, hogy „engedjétek be az embereimet, és menjünk a Capitoliumba” – vallotta Cassidy Hutchinson, aki Mark Meadows volt fehér házi kabinetfőnök különleges asszisztense volt a történtek idején.

Hutchinson elmondta, hogy miután a biztonsági tisztviselők közölték Trumppal, hogy nem biztonságos a Capitoliumba menni,

az elnök a jármű kormánya felé vetette magát, hogy átvegye felette az irányítást.

Hutchinson azt állítja, hogy ezt az információt Anthony Ornatótól, a Secret Service egyik magas rangú tisztviselőjétől kapta, aki a Fehér Házba volt beosztva, és a műveleti főnök helyetteseként szolgált.

Shimon Prokupecz, a CNN tudósítója arról számolt be, hogy „egy, az ügyet ismerő Secret Service-tisztviselő a CNN-nek elmondta, hogy Tony Ornato tagadja, hogy azt mondta volna Cassidy Hutchinsonnak, hogy a volt elnök megragadta a kormánykereket”.

„Az nem világos, hogy Trump mit tett volna a Capitoliumnál, amikor támogatóinak erőszakos tömege betört oda.

De voltak beszélgetések arról, hogy egy ponton bemegy a képviselőház üléstermébe”

– mondta Hutchinson.

Ivanka Trump szerint sem történt választási csalás 2020-ban

Ivanka megerősítette más tanúk vallomását, akik szerint Trump nem volt hajlandó visszahívni a kapitóliumi zavargókat, annak ellenére, hogy erre kérték.

Miközben támogatói ostrom alá vették a kongresszust, mind Trumpot, mind Meadowst úgy tűnt, hogy nem érdekli a tömegből érkező „akasszátok fel Mike Pence-t!” kiáltások.

Hutchinson idézte Meadows-t, aki szerint Trump „úgy gondolja, hogy Mike megérdemelné”.

Ami pedig a zavargókat illeti, Meadows azt mondta: „Szerinte nem gondolja, hogy bármi rosszat csinálnak”.

„Amerikai emberként felháborodtam”

– mondta Hutchinson a bizottságnak, reagálva Trump egyik Pence-t pocskondiázó tweetjére.

 „Hazafiatlan volt, nem volt amerikai, és végig kellett nézni, ahogy a Capitolium épületét egy hazugság miatt bemocskolják”.

Hutchinson idézte Trumpot is, aki trágár szavakkal utasította munkatársait, hogy távolítsák el a fémdetektorokat, amelyek szerinte lelassítják a Washingtonban összegyűlt támogatóit. A bizottság előtt lejátszott, videóra rögzített vallomásban felidézte, hogy a volt elnök a következő szavakat mondta:

„Engem k*rvára nem érdekel, hogy fegyvereik vannak.”

Trump kegyelmet adna a Capitoliumot megrohamozó támogatóinak, ha győz 2024-ben

Donald Trump volt amerikai elnök szombat este kijelentette, hogy ha még egyszer sikerrel indul a Fehér Házért, akkor kegyelmet ad azoknak a támogatóinak, akik tavaly megrohamozták a washingtoni Capitolium épületét – írja a The Times of Israel.