Trump kegyelmet adna a Capitoliumot megrohamozó támogatóinak, ha győz 2024-ben

Donald Trump volt amerikai elnök szombat este kijelentette, hogy ha még egyszer sikerrel indul a Fehér Házért, akkor kegyelmet ad azoknak a támogatóinak, akik tavaly megrohamozták a washingtoni Capitolium épületét – írja a The Times of Israel.

A texasi Conroe-ban tartott nagygyűlésen Trump azt mondta, hogy gondoskodni fog arról, hogy a január 6-i halálos kimenetelű zavargással összefüggésben megvádoltakat „tisztességesen” kezeljék.

„Kegyelmet fogunk adni nekik, mert annyira igazságtalanul bánnak velük”

– mondta támogatóiról, akik megrohamozták az épületet, hogy megakadályozzák Joe Biden amerikai elnök győzelmének hitelesítését.

Trump ezután kritizálta az aznapi eseményeket vizsgáló képviselőházi különbizottságot. A The New York Times szerint mintegy 40 Trump-párti aktivista van börtönben.

RSBN 🇺🇸 on Twitter: „BREAKING: President Trump promises to PARDON Jan. 6 prisoners if he runs and wins in 2024 pic.twitter.com/teYbYNBcuB / Twitter”

BREAKING: President Trump promises to PARDON Jan. 6 prisoners if he runs and wins in 2024 pic.twitter.com/teYbYNBcuB

Trump felvázolta 2024-es kampányprogramjának kezdeteit is.

Trump kitiltaná a kritikai fajelméletet – amely az amerikai történelmet a rasszizmus szemüvegén keresztül szemléli – az osztálytermekből, a hadseregből és a kormányból.

Megfogadta, hogy kirúgja „a tábornokokat, akik csak azt tudják, hogyan kell veszíteni”, és „megtiltaná, hogy férfiak induljanak a női sportokban”.

Amerikai politikai színház — A Capitolium „ostromának” következményei

Ki veszélyezteti jobban az amerikai demokráciát, a feldühödött tömeg, vagy a rendszert lebontó politikusok? Hajdú Tímea publicisztikája.