Lapid köszönetet mondott Törökországnak az iráni terrorakció megállítása miatt

Jair Lapid izraeli külügyminiszter török kollégájával, Mevlut Cavusogluval csütörtökön Ankarában tartott találkozóján köszönetét fejezte ki Törökországnak, amiért segített meghiúsítani az izraeliek elleni iráni támadási kísérleteket az országban,.

„Az elmúlt hetekben izraeli állampolgárok életét sikerült megmenteni az Izrael és Törökország közötti biztonsági és diplomáciai együttműködésnek köszönhetően”

– mondta Lapid a közös sajtótájékoztatón, utalva a csütörtökön közzétett jelentésekre, amelyek a merényletkísérletekkel kapcsolatban Törökország által nemrég letartóztatott gyanúsítottakról szóltak.

„Elismeréssel tartozunk a török kormánynak ezért a professzionális és összehangolt munkáért”

– tette hozzá Lapid.

„Szeretnék köszönetet mondani minden török és izraeli tisztviselőnek – a külügyminisztériumban, a hírszerzési és biztonsági erőknél, valamint a Nemzetbiztonsági Tanácsban -, akik az elmúlt hetekben kezelték ezt az ügyet”.

„Irán áll e terrortámadási kísérletek mögött. A hírszerzési bizonyítékok nem hagynak kétséget efelől” –

hangsúlyozta a külügyminiszter.

„Izraeli állampolgárokat keresnek, hogy elrabolják vagy meggyilkolják őket”

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter hétfőn felszólította az izraelieket, hogy ne utazzanak Isztambulba, s ha már ott vannak, a lehető leghamarabb térjenek vissza.

„Nemcsak ártatlan izraeli turisták meggyilkolását sikerült meghiúsítani, de az iráni terrorrezsim egyértelműen megsértett a török szuverenitást is. Egyetlen ország sem tűrheti a terrort a saját területén”.

Lapid hozzátette, hogy Izrael „bízik abban, hogy Törökország tudja, hogyan kell válaszolni az irániaknak ebben az ügyben”, és

figyelmeztetett, hogy Izrael „nem fogja tétlenül nézni, amikor Izraelben és szerte a világon megpróbálják bántani állampolgárait”.

„Közvetlen célunk a nyugalom megteremtése, amely lehetővé teszi, hogy megváltoztassuk a Törökországra vonatkozó utazási figyelmeztetést” – mondta a külügyminiszter, utalva arra, hogy nemrégiben az izraeli külügyminisztérium azt tanácsolta a polgároknak, hogy ne utazzanak Törökországba, éppen az iráni fenyegetettségről szóló hírszerzési jelentések miatt. Lapid reményét fejezte ki, hogy az izraeli turisták hamarosan visszatérhetnek Törökországba.

Ankara: Törökország biztonságos ország

A török külügyminisztérium közvetve az izraeli hatóságok korábbi utazási figyelmeztetésére reagált.

Lapid utalt a Törökország és Izrael között zajló diplomáciai megbékélésre is, mondván, hogy a két ország tárgyalásokat folytat arról, hogy hamarosan visszatérjenek nagyköveteik a két ország nagykövetségeire, és javuljon a gazdasági és politikai párbeszéd.

A török külügyminiszter utalt az iráni terrorfenyegetésre is, kijelentve, hogy a két ország biztonsági szervei a fenyegetés közepette szoros kapcsolatban állnak egymással.

„Semmiképpen sem hagyjuk és nem is fogjuk hagyni, hogy ilyen incidensek történjenek az országunkban. Nem megengedhető semmilyen terrortámadás országunkban, és úgy gondolom, hogy a terroristáknak átadtuk az erre vonatkozó üzenetet”

– mondta Cavusoglu, a The Jerusalem Post híradás szerint.

A török külügyminiszter a palesztin-izraeli konfliktusra is utalt, kijelentve, hogy a téma mind az izraeli látogatásakor, mind Lapid mostani ankarai látogatása során napirenden volt.

„Mindenkinek nagyon óvatos lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy ne okozzon kárt a béke törekvéseknek és a kétállami megoldásnak. Mi mindig azt mondjuk, hogy az egyoldalú lépéseket kerülni kell”

– fogalmazott a török külügyminiszter.

Cavusoglu emellett köszönetet mondott Izraelnek a gazdasági kérdésekben való koordinációért és a ciprusi erdőtüzek elleni küzdelemben nyújtott támogatásért, minekutána egy c130j Hercules szállító repülőgépekből álló izraeli tűzoltó flotta csütörtökön Ciprusra repült, hogy segítsen a sziget északi részén terjedő tüzek oltásában.

A török külügyminiszter hozzátette, hogy az izraeli és a török delegáció július 4-én a polgári légi közlekedéssel kapcsolatos kérdéseket vitatja meg, és hamarosan szeretnék megkezdeni a tengeri kapcsolatról szóló tanácskozásokat is.

Lapid nem sokkal Cavusoglu múlt havi jeruzsálemi látogatása után kezdte el tervezni ankarai útját. Az iráni terrorfenyegetés elleni izraeli-török szoros együttműködésre való tekintettel azonban úgy döntött, hogy az eredetileg tervezettnél korábban megy.

Isaac Herzog izraeli elnök és Recep Tayyip Erdogan többször beszélt telefonon, mióta Herzog több mint egy éve elnök lett, elősegítve az Izrael és Törökország közötti közeledést. Herzog az év elején Ankarába látogatott.

Erdoğan: A Templom-hegyi feszültség nincs hatással az Izraelhez fűződő viszonyra

A török vezető retorikája szöges ellentéte annak, amit az elmúlt években megszokhattunk tőle.