Perzsa merénylők elől menekítettek ki egy izraeli házaspárt Isztambulból

Néhány Isztambulba látogató izraeli állampolgárt a múlt héten az izraeli biztonsági tisztviselők kimenekítettek az országból, mivel hírszerzési információk szerint közvetlen támadás veszélye fenyegette őket – jelentette a 13-as csatorna híradója.

A csatorna szerint az egyik nő, aki éppen egy piacon vásárolgatott, egy magas rangú izraeli tisztviselőtől kapott egy telefonhívást, hogy

ne térjen vissza a szállodájába, mert ott iráni merénylők várnak rá és a házastársára.

Ehelyett egy tucatnyi izraeli biztonsági tisztviselőből álló karaván vitte a házaspárt – a holmijukat a szállodában hagyva – a repülőtérre  és onnan Izraelbe, ahol kifaggatták őket, hogy nyomokat találjanak az ellenük irányuló összeesküvésről.

A házaspárról nem hoztak nyilvánosságra részleteket, így azt sem, hogy konkrétan valamilyen okból célba vették-e őket, vagy csak azért fenyegették meg őket, mert izraeliek. Nem világos, hogy hány embert kerestek meg, és szóltak nekik, hogy azonnal távozzanak.

A 13-as csatorna szerint a kormány a törökökre való tekintettel várt mostanáig azzal, hogy figyelmeztesse a lakosság többi részét az életüket fenyegető közvetlen veszélyről, mivel időt akartak a helyzet kezelésére.

Két héttel ezelőtt a 12-es csatorna hírei arról számoltak be, hogy izraeli biztonsági tisztviselők felhívtak és közvetlenül figyelmeztettek több mint 100 Törökországban tartózkodó izraeli állampolgárt, hogy Irán célkeresztjében vannak, és arra kérték őket, hogy térjenek vissza.

Izrael nem tervezi, hogy mentőrepülőgépeket küld az ottani izraelieknek, akik közül amúgy sem sokan tervezik a menekülést

– írja a csatorna. Az utazást tervezők számára azonban kezdenek halmozódni a járattörlések.

„Izraeli állampolgárokat keresnek, hogy elrabolják vagy meggyilkolják őket”

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter hétfőn felszólította az izraelieket, hogy ne utazzanak Isztambulba, s ha már ott vannak, a lehető leghamarabb térjenek vissza.