Milyen környezeti hatásai vannak az izraeli földgázkitermelésnek?

Alon Tal izraeli képviselő (Kék-Fehér), a Knesszet Környezetvédelmi, Klíma- és Egészségügyi Albizottságának elnökének jelent meg véleménycikke a Jerusalem Postban az izraeli földgázkitermelés környezeti hatásairól.

Golda Meir olyan politikus volt, aki inkább a józan eszéről, mint a humorérzékéről volt ismert. Volt azonban néhány vicce, amit újrahasznosított. Az egyikben állítólag így viccelődött: „Az emberek gyakran mondják, hogy a zsidók intelligenciával vannak megáldva. Az igazság az, hogy nem vagyunk annyira okosak – úgy értem, melyik más nép vándorolna 40 évig a közel-keleti sivatagokban, hogy azt az egyetlen helyet válassza, ahol nincsenek fosszilis tüzelőanyagok.

Ma már Golda nem mondhatna ilyen a viccet.

Az elmúlt két évtized földközi-tengeri felfedezései Izraelt „szuperhatalommá” tették a földgáz területén.

Miközben ez gazdasági előnyöket jelent, sok más szempontból is jó dolog. A földgáz csak feleannyi CO2-t termel, mint a szén. És a kibocsátása sokkal kevésbé káros az emberekre nézve, akik ki vannak téve neki.

A földgáz megváltoztatja a játékszabályokat – nemcsak energiafüggetlenségünk szempontjából, hanem geopolitikailag is. Nem hivatalos becslések szerint Jordániában a villamos energia 85%-a, Egyiptomban pedig 7%-10%-a az Izraelből importált földgáztól függ. A racionális vezetők általában nem harapnak abba a kézbe, amelyik eteti őket. Ennek megfelelően az új dinamika olyan függőséget teremt, amely sokkal tanácsosabbá teszi ezen országok vezetése számára, hogy egészséges kapcsolatokat ápoljon földgázban gazdag szomszédjával.

Mit tud adni az Európai Unió Izraelnek a földgázért cserébe?

Az egykoron abszurd elképzelés, miszerint Izrael a világ egyik energiahatalmává válik, fokozatosan kezd formát ölteni.

Szennyezés

A probléma az, hogy a földgáz sem jár környezetszennyezés nélkül. Sőt, a tudósok szerint az elkövetkező 20 év kritikus lesz, amikor a világnak hősiesen át kell állnia a fosszilis tüzelőanyag-gazdaságról a megújuló gazdaságra. Ebben az időszakban a földgáz minden, csak nem csodaszer.

Ez a földgáz kitermelése és elosztása során felszabaduló metán miatt van így.

Egy 20 éves időszak alatt egy metánmolekula földgáz nagyjából 80-90-szer akkora globális felmelegedési potenciállal rendelkezik, mint egy szén-dioxid molekula.

Könnyen érthető az a nyomás, amelyet Európa gyakorol Izraelre, hogy segítsen új földgázforrásokat találni, miután bátor döntésükkel leállították az Oroszországból származó importot. Valójában sok szakértő kételkedik abban, hogy a Karin Elharrar energiaügyi miniszter által jóváhagyott új földközi-tengeri feltárások valóban jelentős új földgázmezőket találnak-e, hogy igazolják a feltárással járó hatalmas beruházásokat. A feltárást egy kilométer mélyen kell kezdeni, és feltehetően 3 kilométerrel lejjebb kell mezőkre bukkanni.

A döntést azonban Izraelnek a megújuló energia előállítása terén eddig elért siralmas teljesítményének összefüggésében kell vizsgálnunk.

Már jövőre Egyiptomban cseppfolyósított izraeli gázzal akarnak fűteni Európában

Az Európai Unióba szállítandó izraeli és egyiptomi földgáz mennyiségének növeléséről állapodott meg szerdán Izrael, Egyiptom és az Európai Unió küldöttsége Kairóban.

A 2015-ös párizsi klímaegyezményben azt ígértük, hogy 2020-ra 10%-ban megújuló energiát termelünk. Ma, 2022-ben még mindig 9%-nál tartunk. (Összehasonlításképpen: Dánia villamos energiájának 67%-a megújuló energiaforrásokból származik. A szélturbinák nagyjából 46%-ot tesznek ki, a biomassza pedig mintegy 11%-kal járul hozzá).

Izrael földgázbőségének köszönhetően a pragmatikus kormányzati bürokraták (és miniszterek) túlságosan könnyen a legkisebb ellenállás útját választják. Ahelyett, hogy olyan politikákat fogadnának el, amelyek kötelezővé teszik a napelemek elhelyezését a háztetőkön és a parkolókon, a napelemes létesítmények integrálását a mezőgazdasági területeken, az energiatárolás terén az innováció ösztönzését, és bátor lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a jövő gazdaságát a hidrogénre alapozzuk, inkább a történelem rossz oldalához csatlakoznak, és duplán a földgázra támaszkodnak.

A tudósok azonban egyértelműek: a bolygó tovább fog melegedni, ha továbbra is a földgázra hagyatkozunk.

Izrael már most önelégült. Azzal, hogy Izrael a megújuló energiaforrások helyett a földgáz-infrastruktúrát és a földgázkutatást helyezi előtérbe, lényegében azt mondja, hogy a jelenlegi generáció kényelmét és kényelmét részesítjük előnyben unokáink jövője helyett. Ez aligha tűnik olyan politikának, amelyet egy olyan országtól várhatunk el, amelynek arra kellene megtalálnia a módját, hogy világosság legyen a nemzetek számára.

El lehet felejteni a légkondit: Egy izraeli startup a nap erejével hűti le az épületeket

A légkondicionálás Izrael áramfogyasztásának 45 százalékát teszi ki.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.