El lehet felejteni a légkondit: Egy izraeli startup a nap erejével hűti le az épületeket

A légkondicionálás Izrael áramfogyasztásának 45 százalékát teszi ki.

Az izraeli SolCold startup olyan festéket fejlesztett ki, amely elnyeli a napsugarakat, és magasabb hullámhosszúvá alakítja őket, így azok hűtési hatást fejtenek ki.

A SolCold vezérigazgatója és társalapítója, Yaron Shenhav az i24NEWS-nek egy ilyen módon lehűtött sátorban beszélve kifejtette, hogy a bevonat „alapvetően energiát pumpál ki, és azt arra használja, hogy az egész sátrat hidegebbé tegye”.

A légkondicionálás Izrael áramfogyasztásának 45 százalékát teszi ki, ez a szám évről évre nő, és jelentős veszélyt jelent a környezetre

– számolt be az i24NEWS.

„Cooling with Light” – An article about SolCold

An article on our innovation by Carte Blanche, the esteemed investigative journalism program.For investment opportunities, please send us an email to: info@s…

Yifat Meirovitz, a közép-izraeli Rishon LeZion városi tanácsosa „zseniálisnak” nevezte a megoldást, mivel az „épületeket, autókat, sőt még a közterületeket is képes lehűteni”.

„Elkezdjük használni egy épületnél, és végül reméljük, hogy az egész városban telepíteni tudjuk”.

A bevonat mindenféle terméken – ruházaton, autón, mobiltelefontokokon – használható, és elnyeli a napsugarakat, és annál hűvösebbé teszi, minél melegebb van odakint.

A 2016-ban indult izraeli startup a Volkswagennel kötött partnerséget, és a bevonatot négyzetméterenként 15 dollárért árulja.

Így teszi Izrael virágzóvá a sivatagokat

A modern izraeli mezőgazdaság fejlődése szorosan kapcsolódik a cionista mozgalomhoz és a 19. század végi zsidó bevándorláshoz.