„Irán atomprogramja nem áll le, amíg meg nem állítják”

Az izraeli miniszterelnök szerint Irán veszélyesen közel kerül az atomfegyverek megszerzéséhez, a Nyugatnak lépéseket kell tennie ennek megakadályozására.

Naftali Bennett miniszterelnök a Telegraph című brit lapnak adott interjújában felszólította a nyugati országokat, hogy cselekedjenek annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

„Irán példátlan ütemben dúsítja az uránt, és veszélyesen közel kerül ahhoz, hogy atomfegyverhez jusson”

– mondta Bennett.

„A Nyugat nyomása nélkül az iráni iszlám rezsim nagyon hamar atombombához juthat.

A világnak határozottan kell fellépnie, és meg kell mondania az iráni iszlám rezsimnek: nincs atomfegyver, nincsenek szankciók. Irán atomprogramja addig nem áll le, amíg meg nem állítják”

– mondta.

Bennett szerint Irán gazdasága lélegeztetőgépen van, és a rezsimet rá lehetne kényszeríteni, hogy a szankciók enyhítéséért cserébe olyan nukleáris megállapodást írjon alá az Egyesült Államokkal, amely elfogadható lenne Izrael számára.

Az izraeli légierő már utántöltés nélkül is képes iráni célpontokat elérni

Ráadásul az IAF új, egytonnás bombákat is kapott, amelyet a repülőgép belső fegyvertérében lehet szállítani anélkül, hogy veszélyeztetné a lopakodó radarjelzést.

A múlt héten a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) határozatot fogadott el, amelyben bírálta Iránt az ellenőrökkel való együttműködés megtagadása miatt, és felszólította Iránt, hogy kezdjen el együttműködni a nukleáris megfigyelő ügynökséggel.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök méltatta a NAÜ határozatát.

„Ez egy jelentős döntés, amely leleplezi Irán valódi arcát.

Megállapítja, hogy Irán nem működik együtt a NAÜ-vel, nem engedelmeskedik az utasításainak, és ezzel megakadályozza, hogy az ügynökség betöltse fontos feladatát, és fellépjen a katonai célú nukleáris tevékenység ellen. Az a sok ország, amely a határozat mellett szavazott, együttműködött annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy Irán atomfegyverhez jusson”

– mondta.

„A NAÜ mai szavazása egyértelmű figyelmeztető jel Irán számára: Ha Irán folytatja tevékenységét, a vezető országoknak vissza kell vinniük az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé”

– mondta.

Irán eltávolítja a kamerákat a atomerőműveiből

Ezt akkor teszi, mikor a jelentések szerint még soha nem volt ilyen közel ahhoz, hogy egy atomfegyverhez elegendő magasan dúsított uránt gyűjtsön össze.