Az izraeli légierő már utántöltés nélkül is képes iráni célpontokat elérni

Az IAF mostantól levegőben történő légi utántöltés nélkül repülhet F-35-ös lopakodó vadászgépeivel Izraelből az Iszlám Köztársaságba.

Tekintettel arra, hogy Irán folyamatosan fejleszti nukleáris képességét, az Izraeli Légierő új képességet fejlesztett ki, hogy F-35-ös lopakodó vadászrepülőgépeivel Izraelből a levegőben történő utántöltés nélkül repülhessen az Iszlám Köztársaságba.

A fejlesztés az IAF képességeit erősíti, és az izraeli hadsereg fokozta az Irán nukleáris képességei elleni jövőbeli csapásra való felkészülést.

Emellett az IAF a közelmúltban egy új, egytonnás bombát integrált az F-35-ösök által használt fegyverarzenálba (az IAF-nál „Adir” néven ismert), amelyet a repülőgép belső fegyvertérében lehet szállítani anélkül, hogy veszélyeztetné a lopakodó radarjelzést.

A bomba – amelyet a Rafael Advanced Weapons Systems készített – állítólag autonóm, és védett a zavaró és elektronikus hadviselési rendszerek ellen. A bombát a közelmúltban az IAF egy tesztsorozatában használták, amelynek eredményeit Benny Ganz védelmi miniszternek mutatták be.

Az IAF az elmúlt hónapban négy nagyszabású, Irán elleni támadásokat szimuláló gyakorlatot tartott. Az első gyakorlaton az iráni radar- és észlelőrendszerekkel kellett szembeszállni, például azokkal, amelyek a nukleáris létesítményeit védik. A másodikban nagy hatótávolságú harci repüléseket szimuláltak – ebben az esetben európai célállomásokra. A többi gyakorlat a kiberfegyverek és az elektronikus hadviselési rendszerek elleni védelmi intézkedéseket tartalmazta, olyan eszközöket, amelyeket Irán felhasználhatna egy izraeli katonai művelet aláásására.

Bennett: „stratégiát váltottunk Iránnal szemben, bármikor és bárhol cselekszünk”

Az Iránban az utóbbi hónapokban történt rejtélyes halálesetek sorozata után az izraeli miniszterelnök „fordulópontnak” nevezte az elmúlt évet Iránnal kapcsolatban.

A katonai felkészültségben elért előrehaladásról szóló hírek alig egy nappal azután érkeztek, hogy Naftali Bennett miniszterelnök a Knesszet külügyi és védelmi bizottsága előtt elmondta, hogy Izrael Irán-stratégiája az elmúlt egy évben megváltozott, és „a feje ellen lép fel… és nem csak a fegyverei ellen, mint az elmúlt években”.

A legutóbbi katonai manőverek során az IAF az ötödik generációs vadászrepülőgépek, mint az F-35 és a negyedik generációs repülőgépek, mint az izraeli régebbi F15-ösök és F-16-osok közötti együttműködést is begyakorolta. A gépek gyakorolták a hírszerzés, a küldetések megosztását.

„Irán föld-levegő rakétarendszerei és radarjai zsúfoltak, és nem ezek jelentik az egyetlen kihívást”

– mondta egy védelmi tisztviselő.

„Olyan célpontokat kell tudnunk támadni, amelyek jelentősek, és a támadásnak képesnek kell lennie kiterjedt károkat okozni. Iránban több célpont van különböző távolságokban”.

Hezbollah elleni háborút szimulált az IDF Cipruson

A libanoni terrorcsoport már régóta az IDF legjelentősebb katonai fenyegetését jelenti, becslések szerint közel 150 000 rakétából álló arzenáljával bárhová eljuthat Izraelben.