Hezbollah elleni háborút szimulált az IDF Cipruson

A maga nemében precedens nélküli hadgyakorlat része volt a hadsereg háborús hónapjának (Tüzes Szekerek), és célja egy Libanon elleni háború szimulálása volt – írja az Ujkelet.live

A “Túl a Horizonton” hadgyakorlat szombaton kezdődött, több ezer harcos, köztük kommandósok és ejtőernyősök utaztak Ciprusra. Aviv Kochavi vezérkari főnök és Beni Gantz védelmi miniszter a héten megtekintette a gyakorlatot.

A gyakorlat legfőbb célja az volt, hogy egy libanoni szárazföldi offenzívát szimuláljanak, mivel csak így lehet megállítani egy jelentős rakétatámadást – írja a Times of Israel.

Az Irán által támogatott libanoni terrorcsoport már régóta az IDF legjelentősebb katonai fenyegetését jelenti, becslések szerint közel 150 000 rakétából és rakétából álló arzenáljával bárhová eljuthat Izraelben.

A Hezbollah több mint 4000 rakétát lőtt ki izraeli településekre a 2006-os második libanoni háborúban, miközben Izrael dél-libanoni célpontokat bombázott. Az egy hónapig tartó harcok során a becslések szerint 1200 libanoni (Libanon szerint a legtöbbjük civil volt; az IDF szerint legalább a fele harcos), valamint 44 izraeli civil és 121 izraeli katona vesztette életét.

Az IDF korábbi becslései 1000-3000-re teszik azoknak a rakétáknak a számát, amelyek egy jövőbeli háborúban naponta célba vehetik Izraelt.

צבא ההגנה לישראל on Twitter: „השבוע התקיים תרגיל ״מעבר לאופק״ בקפריסין כחלק מתרגיל ״מרכבות האש״ – חודש המלחמה של צה״ל >> pic.twitter.com/y88933yAnw / Twitter”

השבוע התקיים תרגיל ״מעבר לאופק״ בקפריסין כחלק מתרגיל ״מרכבות האש״ – חודש המלחמה של צה״ל >> pic.twitter.com/y88933yAnw

A hadsereg közölte, hogy körülbelül 30 tonna súlyú felszerelést hoztak Ciprusra, beleértve járműveket, kommunikációs berendezéseket és harci felszereléseket. A harcosokat, beleértve a tartalékosokat is, számos rajtaütésre küldték a szigeten. A csapatok csak műhold alapú kommunikációs eszközökkel érintkeztek egymással, egyedül akcióztak, és tűzerőben, megfigyelésben és hírszerzésben segítséget kaptak a légierő helikoptereitől és a haditengerészet hajóitól, amelyek a part közelében várakoztak. Egy “haditengerészeti logisztikai bázis” felszerelésű hajó is elhagyta Izraelt, hogy segítse a szárazföldi erőket.

A harcosok különféle küldetéseken is részt vettek Cipruson, és olyan szituációkkal szembesültek, amelyek a Hezbollah-erők elleni harcot szimulálták. Az erők olyan forgatókönyvekre gyakorlatoztak, melyek sok áldozatot, emberrablást és az országból hozott fontos felszerelések megrongálódásának problémáját vetette fel.

Az erők többek között olyan elhagyott épületeket és szállodákat vettek célba Páfoszon, amelyek rakétairányitó és kilövőhelyeket szimuláltak. A légierő harci helikopterei és szállítóhelikopterei a tűz- és légi támogatásban, míg a haditengerészet hajói és rakétahajói tűzerővel és a tengerből való evakuálásban segítettek.

Korábban Iránnal kapcsolatos hadgyakorlatra is sor került.

A légierő kedd este légi manővereket hajtott végre egy nagy távolságra lévő ellenséges államban végrehajtott támadás előkészítéséhez, mintegy száz repülőgép bevonásával, köztük vadászgépekkel, szállító- és üzemanyagtöltő repülőgépekkel.

A repülőgépek a légierő több bázisáról szálltak fel Ciprus felé a Földközi-tengeren. A kiképzésre a Tüzes Szekerek hadgyakorlat végén került sor.

Az Izraeli Védelmi Erők szerdai közleménye szerint a gyakorlat „nagy távolságú repülést, légi utántöltést és távoli célpontok csapását” foglalta magában, szimulálva az iráni nukleáris létesítmények elleni légicsapásokat.

Fotó: IDF/Twitter

Hirtelen fog kirobbanni a következő libanoni háború

A Hezbollah ereje a meglepetés ereje. Nem lesz előjáték. A következő háború úgy fog kezdődni, mint az előző, minden egyszerre indul, mikor úgy tűnik, hogy nem is történik semmi – írja Matti Friedman a Tablet magazinban.