Kínai hadihajók és repülőgépek ólálkodnak Tajvan körül

Harminc kínai repülőgép – köztük 20 vadászgép – sértette meg Tajvan légvédelmi zónáját – jelentette be helyi idő szerint hétfőn a sziget védelmi minisztere, hozzátéve, hogy a légtérsértés nyomán készültségbe helyezték a tajvani légvédelmet.

Kína az elmúlt időszakban többször megsértette Tajvan légvédelmi zónáját, amelynek néhány részét Kína a sajátjának tekinti.

Az elmúlt hónapokban Peking fokozta katonai tevékenységét a térségben. Kínai harci repülőgépek többször is megsértették a tajvani légvédelmi zónát, a mostani pedig január 23. óta a legnagyobb ilyen légtérsértés.

A kínai műveleteket Antony Blinken amerikai külügyminiszter nemrég a kommunista állam provokatív tevékenysége egyik bizonyítékának nevezte.

Biden: Ha Kína megtámadja Tajvant, Amerika kész katonailag beavatkozni

Biden ezt Japánban mondta, annak ellenére, hogy korábban a kormányzat cáfolta, hogy ez lenne a hivatalos amerikai politika.

A kínai hadsereg keleti hadtestparancsnoksága szerdán mindezt úgy kommunikálta, hogy

a kínai hadsereg harckészültségi őrjáratot tartott Tajvan közelében, vízen és levegőben az amerikai-tajvani „szövetkezés” elleni lépésként.

Si Ji, a hadtestparancsnokság szóvivője közleményében azt írta:

az Egyesült Államok az utóbbi időben több olyan lépést tett, amellyel bátorította a „tajvani szakadár erőket”.

Figyelmeztetett, hogy az ilyen lépések veszélybe sodorják a szigetet. Emellett azzal vádolta meg Washingtont, hogy „mást mond, mint amit tesz”.

Joe Biden amerikai elnök a múlt heti tokiói látogatása során kijelentette, hogy Tajvan kínai megtámadása esetén az Egyesült Államok katonailag is kész lenne beavatkozni.

Amerikai tisztségviselők később egyértelműsítették: az elnök ezzel nem arra utalt, hogy bármilyen változás történt volna Washington Tajvan-politikájában.

Joe Biden Tajvan-politikáját saját kormánya írta felül

Harmadszor cáfolja saját kormánya Bident Tajvannal kapcsolatban. Felmerül a kérdés, hogy valójában ki alakítja az Egyesült Államok külpolitikáját az elnök vagy hivatalnokai?

Antony Blinken amerikai külügyminiszter múlt csütörtökön ismertette az Egyesült Államok új Kína-politikáját, és megismételte, hogy az Egyesült Államok álláspontja Tajvannal kapcsolatban nem változott. Miközben az amerikai felet törvény kötelezi arra, hogy szükség esetén megfelelő fegyverekkel lássa el a Kína által saját területének tekintett szigetet, Washington elkötelezett az „egy Kína politika” mellett.

Az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenné válását, de ellenzi a status quo egyoldalú megváltoztatását bármelyik fél részéről

– hangsúlyozta Blinken.

A kínai hadsereg szerdai közleménye arra nem tért ki, hogy pontosan mikor tartották az őrjáratot.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant Kína saját szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve nem zárta ki szükség esetén az erő alkalmazásának lehetőségét sem.

A múlt évben Tajvan rekordszámú, 969 kínai harci repülőgép behatolásáról számolt be, ez több mint a duplája a 2020-ban észleltnek, idén pedig már 465 légtérsértést jelentett.

Kína legnagyobb félelme

A befektetők, ha tehetik menekülnek Kínából, amely hirtelen a világban kialakulni látszó szakadék rossz oldalán landolt – írja Gordon G. Chang a Newsweek oldalon megjelent vélemény