Biden: Ha Kína megtámadja Tajvant, Amerika kész katonailag beavatkozni

Joe Biden amerikai elnök támogatja, hogy Japán állandó taggá váljon az ENSZ Biztonsági Tanácsában – jelentette be Kisida Fumio japán miniszterelnök hétfőn Tokióban. 

Megbeszélésük után a japán kormányfő jelezte, hogy mindketten állást foglaltak az állandó tagként az Egyesült Államok mellett Kínát, Oroszországot, Nagy-Britanniát és Franciaországot magában foglaló BT reformja mellett. Ennek része lenne, hogy Japán is állandó tagságot nyer a testületben.

Biden egyúttal bejelentette, hogy az indiai-csendes-óceáni térség gazdasági fellendülésének érdekében 13 ország szorosabb partnerségi viszonyon alapuló keretmegállapodást kötött.

Ez egyebek között az ellátási láncolatok erősítésére, az energiaügyi és infrastrukturális együttműködésre, a korrupció elleni küzdelemre, valamint kereskedelmi kérdésekre terjed ki. Az IPEF nevű együttműködésben Kína és Tajvan sem vesz részt, washingtoni közlés szerint a szervezethez egyelőre Japán és az Egyesült Államok mellett Ausztrália, Brunei, India, Indonézia, Dél-Korea, Malajzia, Új-Zéland, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam csatlakozott.

Joe Biden az indiai-csendes-óceáni térség békéjének és gazdasági virágzásának kulcsaként méltatta a japán-amerikai együttműködést, és külön megköszönte Japánnak, hogy csatlakozott a nemzetközi közösséghez Oroszország Ukrajna elleni háborújának elítélésében. Az elnök egyúttal állást foglalt arról, hogy Oroszország ellen hosszú távon fenn kell tartani a nemzetközi szankciókat, függetlenül attól, hogy meddig tart ukrajnai katonai beavatkozása.

Kisida a közös sajtótájékoztatón ismét bírálta Moszkvát, úgy ítélve meg, hogy a háborúval „a jelenlegi világrend alapjait rengeti meg”.

Egy kérdésre válaszolva Joe Biden kijelentette, hogy amennyiben Kína megszállná Tajvant, az Egyesült Államok katonailag is kész lenne beavatkozni.

Kína saját részeként tekint Tajvanra, amely azonban teljes önállóságra törekszik. Biden azt mondta, hogy Washington elfogadja az egy Kína politikáját, de „nem lenne helyénvaló”, ha Peking ezt erő alkalmazásával próbálná érvényesíteni.

Kisida Fumio bejelentette azt is, hogy jövőre a második világháborúban atombombával megtámadott Hirosimában tartják a hét legfejlettebb ipari ország csúcstalálkozóját, és ezt Biden szintén támogatásáról biztosította. A japán kormányfő hangoztatta, hogy a helyszínválasztással a világbéke megőrzésének fontosságára kívánták felhívni a figyelmet.

Az amerikai elnök előzőleg találkozott Naruhito császárral is, aki a rezidenciáján fogadta. Hivatalának közlése szerint a császár reményét fejezte ki, hogy a találkozóval a japán-amerikai „barátság és kölcsönös jóakarat tovább fejlődik”.

A kikerülhetetlen Trump – se vele, se nélküle

Valóra válik-e a demokraták és a republikánusok rémálma: lesz-e Biden kontra Trump visszavágó 2024-ben? Hajdú Tímea véleménycikke.