A németek Európa legnagyobb hadseregévé fejlesztik a Bundeswehrt

Németország 100 milliárd eurót fektet fegyveres erőibe. Scholz kancellár ezt az európai biztonságba való befektetésnek tekinti — írja a Spiegel.

A Bundeswehr fejlesztési különalapjáról hétfőn döntöttek. Ez fordulópontot jelent a német biztonságpolitikában. Ezt egy masszív újrafegyverkezés fogja követni, miután évtizedekig lépésről lépésre csökkentették a hadsereg létszámát. Olaf Scholz (SPD) kancellár szerint a 100 milliárd eurós csomagtól a német fegyveres erők jelentős megerősítését várják.

„Németországnak a Nato keretében hamarosan Európa legnagyobb hagyományos hadserege lesz”

– mondta Scholz a Neue Berliner Redaktionsgemeinschaft, valamint a Stuttgarter Zeitung és a Stuttgarter Nachrichten című lapoknak.

Szerinte ez jelentősen megerősíti Németország és szövetségesei biztonságát.

A német pacifizmus nincs többé

Németország hamarosan a világ harmadik legnagyobb védelmi költségvetésével fog rendelkezni, az USA és Kína mögött.

A kancellár értetlenségét fejezte ki az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást hiányoló, hazájában és külföldön megfogalmazott kritikák miatt.

„Fegyvereket szállítottunk, és még több fegyvert fogunk szállítani”

– fogadkozott Scholz az interjúban.

„Ezek a megrendelések folyamatban vannak”

– tette hozzá, utalva az iparral egyeztetett nehézfegyverek szállítására.

Kiemelte, hogy a Gepard légvédelmi harckocsik átadásáról július végére állapodtak meg. Emellett már megkezdődött az ukrán katonák kiképzése a 2000-es önjáró lövegre.

Németország támadó nehézfegyvereket szállít Ukrajnába

Többek között Leopard harckocsikkal, Gepárd légvédelmi páncélosokkal, Marder típusú lövészpáncélosokkal látnák el az orosz invázió ellen küzdő ukrán hadsereget.

A kancellár „eléggé megdöbbent” a Lengyelországból érkező kritikán is, miszerint az Ukrajnába irányuló lengyel szállítmányok egyeztetett pótlására még nem került sor.

„Minden kelet-európai partnerünkkel tárgyalásokat folytatunk, és a Lengyelországgal folytatott tárgyalásokat ugyanolyan komolyan akarjuk venni, mint a Cseh Köztársasággal és Szlovákiával”

– mondta.

A cseh kormánnyal, amely „haladéktalanul T72-es harckocsikat fog Ukrajnának szállítani”, „pontos megállapodás van arról, hogy mit és mikor fogunk nekik szállítani”.

Hatalmasat kaszálhat a német hadiipar a Bundeswehr felfegyverzéséből

A Rheinmetall a jelenlegi egy- vagy kétműszakos üzemről folyamatos háromműszakos üzemre állíthatja át termelőegységeit, beleértve a szombati munkavégzést is.

Scholz a továbbiakban elmondta, hogy Németország valamennyi szövetségese tisztában van azzal, „hogy a Bundeswehrnek nincsenek nagy készletei a hadműveleti járművekből, amelyeket csak úgy el kell küldeni”. „Nagy probléma”, hogy a Bundeswehr „2010 óta strukturálisan alulfinanszírozott”. Ez „korlátozta általános védelmi képességünket”, ami most a különalap segítségével megváltozhat.

A SPIEGEL szerint reménytelenül elakadtak a tárgyalások Németország és közvetlen szomszédja, Lengyelország között. Christine Lambrecht védelmi miniszter ezért kénytelen volt múlt hétfőn a koalíciós politikusok bizalmas ülésén beismerni, hogy kevés reménye van arra, hogy megállapodásra jusson Varsóval.

A Varsóval való vita bosszantó a német kormány számára. Lengyelországot a NATO-n belül lényeges partnernek tekintik, amikor Ukrajnáról van szó. Végül is közvetlen szomszédja fogadta be a háborús övezetből menekülők nagy részét. Ennél is fontosabb azonban e NATO-partner kulcspozíciója, mivel szinte minden nyugati fegyverszállítás, de a sürgősen szükséges humanitárius segélyszállítmányok is Lengyelországon keresztül haladnak át.

A német kormánypártok háborúzni akarnak – a választók azonban nem annyira

„Zöldek = háborús uszítók!” – dühös tömeg és füttykoncert fogadta Északrajna-Vesztfáliában a zöldek társelnökét.