Hatalmasat kaszálhat a német hadiipar a Bundeswehr felfegyverzéséből

A Bundeswehr tervezett milliárdos beruházásai és az ukrajnai háború tükrében a német fegyvergyártó cégek termelésük jelentősen jelentős növelésére készülnek.

A düsseldorfi székhelyű Rheinmetall vállalat 42 milliárd euró értékű ajánlati listát nyújtott be a német kormánynak, amely harckocsikat, lőszereket, katonai teherautókat és egyéb felszereléseket tartalmaz.

„Azonnal meg tudjuk kezdeni a gyártást”

– mondta a Rheinmetall vezérigazgatója, Armin Papperger a dpa hírügynökségnek.

Az első lőszertételeket egy év alatt, a gumikerekes harckocsikat másfél év alatt, a lánctalpasokat pedig két év alatt tudnák szállítani. Az új felszerelések mellett a Bundeswehr járműparkjának korszerűsítése is napirenden van.

A szövetségi kormány vasárnap jelentette be, hogy 100 milliárd eurós rendkívüli alapot hoz létre a Bundeswehr szükségleteinek finanszírozására, és tartósan a gazdasági össztermék több mint két százalékát kívánják védelmi célokra fordítani.

A Heckler & Koch kézifegyvergyártó, a Hensoldt védelmi elektronikai vállalat és a Diehl rakétagyártó szintén több megrendelésre készülhet, akárcsak a Dynamit Nobel Defence páncélököl gyártója.

A Rheinmetall mintegy tíz évre előirányzott 42 milliárd eurós ajánlatán kívül más felajánlások is érkeztek. Így például a Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) konzorciuma 229 darab Puma gyalogsági harcjárművet kínál 3,7 milliárd euró értékben.

A Bundeswehr nem tudja megvédeni Németországot

A Bundeswehr szétverése nem a véletlen műve volt: Pontosan illett ahhoz a felfogáshoz, miszerint a német nemzet legfőbb feladata önmagát megszüntetni.

Az ajánlati lista csak egy jelzés a szövetségi kormánynak – mondta Papperger, aki szerint, ha a szövetségi kormány csak a javaslatok egy részét rendeli meg, akkor is nagyon erős növekedés lesz németországi üzletágukban. Az előzetes adatok szerint a csoport globális forgalma 2021-ben 5,66 milliárd euró volt, 4,7 százalékkal nőtt.

Úgy vélte, az ukrajnai konfliktus „középtávon akár évi kétmilliárd eurós többletforgalmat is jelenthet” a Rheinmetall számára.

„A Rheinmetall a jelenlegi egy- vagy kétműszakos üzemről folyamatos háromműszakos üzemre állíthatja át termelőegységeit, beleértve a szombati munkavégzést is, de kész igénybe venni más országokban meglévő termelési kapacitásokat is”

– jegyezte meg a vezérigazgató.

Az utóbbi időben a Rheinmetall Közép- és Kelet-Európából is kapott megkereséseket, de ezekről Papperger nem közölt részleteket. Véleménye szerint hosszú távon a NATO-tagok és az EU-tagállamok hadianyag-kereslete jelentősen meg fog nőni.

Magyarország szívesen adna el Lynxeket Szlovákiának

„Szlovákia szuverenitása és biztonsága nélkül nincs magyar biztonság sem. Érdekeltek vagyunk abban, hogy Szlovákiának is egy erős hadserege legyen.”