Magyarország szívesen adna el Lynxeket Szlovákiának

A szélsőségesen liberális DennikN portál szerint elképzelhető, hogy a magyar Lynx harcjárművek jelenthetik a szlovák hadsereg fő erejét, és az üzemeltetésük is a magyar államtól, illetve cégektől függene. A jelenlegi szlovák kormány egyik legnagyobb katonai közbeszerzésére, az 1,74 milliárd eurós lánctalpas páncélozott járművek beszerzésére érkeztek be az ajánlatok a szlovák védelmi minisztériumba. Ezért az összegért 152 járművet vásárolna a szlovák hadsereg – írja a Mandiner Makronóm.

Bár a közbeszerzést többen bírálták, hogy a túl sok feltétel miatt kevés lesz a jelentkező, azért mégis csak beérkezett négy pályázat. Az utolsó pillanatban a kevésbé preferált lengyelek ajánlata is befutott a magyar, svéd és spanyol ajánlat mellé.

Magyarország a német Lynx-szel jelentkezett be, amelyeket a Rheinmetall csoporton belül Zalaegerszegen gyártanának.  A szlovák pályázatra egy nemzetközi konzorciummal pályáznak.

A németek szerint sok gyakorlati előnnyel járna a szlovákoknak, ha a hadseregük modernizálásában együtt tudnának működni a szomszédjukkal. Együtt vannak a NATO-ban, és együttműködnek a V4 keretén belül is.

A tender érdekessége, hogy a győztes partnerország nem csak a járművek leszállításáért volna felelős, hanem biztosítania kell a szervizt, a kiképzést, illetve be kellene ruháznia a szlovák iparba is. Feltételként meghatározták, hogy 40 százalékos arányban szlovákiai vállalatok is részt vehessenek a gyártásban. Hasonlóan Magyarországhoz, Szlovákia is a védelmi beruházásait egyre inkább kötné a védelmi iparának fejlesztéséhez.

Maróth Gáspár, a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos optimista, szerinte a Lynx harcjármű ár-érték arányban egészen biztos a legjobb verzió lesz. Ahogy azt is hangsúlyozta:

„Szlovákia szuverenitása és biztonsága nélkül nincs magyar biztonság sem. Érdekeltek vagyunk abban, hogy Szlovákiának is egy erős hadserege legyen.”

Az eredeti teljes cikk itt olvasható.

Palkovics: Izraeli és amerikai védelmi ipari cégek is beléphetnek a magyar piacra

Cserébe a kormány olyan jogi környezetet kínál az Európai Unión belül, amely egyszerűsíti és gyorsítja az állami exportengedélyek kiadását.