„A forradalmi gárdisták agymosott idióták, olyan bénák, mint Johnny English”

Dr. Kylie Moore-Gilbert egy ausztrál-brit akadémikus 804 napnyi Iránban töltött fogságáról szóló új könyvében az iráni elit erők baklövéseit tárta fel.

Dr. Moore-Gilbert felidézte, hogy a kihallgatói azzal vádolták, hogy már akkor kémkedett Irán ellen, mielőtt ténylegesen megérkezett volna az országba. A vallatói ugyanis félreolvasták a naptárat, köszönhetően annak, hogy Irán a nyugati Gergely-naptártól eltérő naptárat használ.

„Nem feltétlenül tehetségesek vagy képzettek”

– mesélte Moore-Gilbert.

„Nem igazán jártasak a biztonság, a geopolitika vagy a kémelhárítás területén – igazából együgyű idióták. Néhányan közülük okosak, de agymosottak”

– tette hozzá.

„A cellámban megnéztem a Johnny English című filmet fárszi nyelven, és arra gondoltam, hogy ez a Forradalmi Gárda – az iráni Johnny English. A legtöbbször az agymosás és az összeesküvés-elméletek miatt követnek el hibákat, és ártatlan embereket tartóztatnak le.”

A Forradalmi Gárda elvileg az iráni fegyveres erők elit alakulatának számít, és közvetlenül az iráni legfelsőbb vezetőtől kapja a parancsokat.

A 2018 szeptemberében letartóztatott Dr. Moore-Gilbert egy iráni konferenciáról való távozásakor elmondta, hogy hamar rájött, hogy Irán bábuként használja őt a Nyugattal folytatott túsztárgyalások során.

Irán továbbra sem engedi szabadon az amerikai túszokat

Az amerikai különmegbízott azt mondta, hogy addig nem lesz alku, amíg Teherán négy amerikai állampolgárt tart fogva.

Zaghari-Ratcliffe asszony rokonaitól eltérően Dr. Moore-Gilbert családja nem indított médiakampányt a szabadon bocsátásáért, mivel az ausztrál kormány ragaszkodott ahhoz, hogy a csendes diplomácia hatékonyabb.

„Már a letartóztatásom első néhány hónapjától kezdve kértem, hogy hozzák nyilvánosságra az ügyemet, és telefonon mondtam a családomnak, hogy forduljanak a médiához, hozzák nyilvánosságra, ne tartsák titokban. De sajnos nem hallgattak rám”

– mondta.

„Egyáltalán nem hibáztatom ezért a családomat, a [kormánytól] azt a tanácsot kapták, hogy jobb, ha hallgatnak.”

Amikor az ügye későn került nyilvánosságra, azonnal javultak az életkörülményei, mivel a Forradalmi Gárda nemzetközi nyomás alá került, mondta Dr. Moore-Gilbert.

Az akadémikus felszólította az Irán által jelenleg fogva tartott túszok hozzátartozóit, valamint a jövőbeli túszokat, hogy indítsanak médiakampányokat a szabadon bocsátásuk érdekében, különben sokkal hosszabb börtönbüntetést kockáztatnak.

„Nem látok bizonyítékot arra, hogy a túszokkal rosszabbul bántak volna a börtönben [a nyilvánosságra kerülés után]”

– mondta.

„Észrevettem, hogy nagy figyelmet fordítottak az egészségügyi helyzetemre, miután a letartóztatásom nyilvánosságra került.”

Hogy segítsen feldolgozni megpróbáltatásait, és felhívja a figyelmet Irán túszprogramjára, Dr. Moore-Gilbert írt egy könyvet „The Uncaged Sky” címmel, amelyben elmeséli fogva tartását. A könyv áprilisban jelent meg.

A Moszad meghiúsította egy izraeli diplomata és amerikai tábornok megölését

Irán területén fogták el az izraeli titkosszolgálat emberei a Forradalmi Gárda által megbízott egyik merénylőt.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Királyság hogyan kezeli Zaghari-Ratcliffe asszony és más, Irán által még mindig fogva tartott britek – köztük a londoni születésű Morad Tahbaz természetvédő – ügyét, azt „szégyenletesnek” nevezte.

„A brit kormánynak haza kellett volna juttatnia az összes brit állampolgárt”

– mondta.

„Megbocsáthatatlan, hogy a britek olyan alkut kötöttek, amely ennyire előnyös volt az irániak számára, akik a nap végén 400 millió dollár befagyasztott pénzt kaptak, a szankciók ellenére, ártatlan emberekért cserébe”.”

A megpróbáltatásai talán legdrámaibb fordulatában Dr. Moore-Gilbert felfedezte, hogy férje – aki „gépies és visszahúzódó” volt a börtönben folytatott telefonbeszélgetéseik során – viszonyt folytatott egy másik akadémikussal, amíg ő börtönben volt.

A pár azóta elvált, és Dr. Moore-Gilbert szerint „áldás” volt, hogy a börtönbüntetése leleplezte a kapcsolatuk középpontjában lévő hazugságot.

„Olyan aspektusait fedeztem fel a jellemének, amelyekkel nem voltam tisztában, mielőtt Iránba utaztam. Úgy tekintek magamra, mint aki elkerülte a golyót”

– mondta.

„Bár nem vet jó fényt a jellemére, hogy elhagyott a legsötétebb pillanatomban, mégis jobb nekem nélküle.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Irán átgondolja a kémkedéssel vádolt akadémikus halálos ítéletének elhalasztását

A Moszadnak való kémkedéssel vádolt, svéd-iráni állampolgárságú akadémikust 2017-ben ítélték halálra.