A Moszad meghiúsította egy izraeli diplomata és amerikai tábornok megölését

Irán területén a Moszad elfogott és kihallgatott egy iráni állampolgárt, akit egy izraeli diplomata és egy amerikai tábornok megölését tervezte – írja a The Jerusalem Post.

Egy szombaton nyilvánosságra hozott felvételen Mansour Rasouli elismerte, hogy parancsot kapott egy sejt létrehozására, amelynek célja az isztambuli izraeli konzulátus egyik dolgozójának, egy Németországban állomásozó amerikai tábornoknak és egy franciaországi újságírónak a meggyilkolása volt.

Rasoulit Iránban kapták el és hallgatták ki az izraeli titkosszolgálat emberei (a Moszad rendszeresen együttműködik külföldi hírszerző szolgálatokkal a támadások meghiúsítása érdekében, de szinte mindig az iszlám köztársaság területén kívül).

A tisztviselők szerint a tervezett támadás azt mutatja, hogy az iráni Iszlám Forradalmi Gárda által jelentette

fenyegetés nem csak Izraelre korlátozódik, és ennek megfelelően kell vele szembenézni.

A meghiúsult tervről először a londoni székhelyű Iran International számolt be szombaton.

A Kudsz Erő, a Forradalmi Gárda tengerentúli műveletekért felelős ága a merényleteket drogkartelleken keresztül tervezte végrehajtani, és az Iszlám Köztársaság állítólag több mint 1 millió dollárt volt hajlandó fizetni a célpontokért.

A tervezett merényleteket a Kudsz Erő 840-es egységének Európában állomásozó tagja szervezte meg,

akinek 150 ezer dollárt fizettek azért, hogy „előkészítse a merényleteket”, felhasználva kapcsolatait különböző európai drogbárókkal.

Tényleg magas rangú tisztviselőket szervezett be a Moszad az iráni rezsimből?

„A Moszad befolyása az ország számos részén olyan hatalmas, hogy az iráni vezetés minden tagjának aggódnia kellene az életéért.”

A 840-es egység egy titkos iráni operatív egység, amely az IDF szerint az Iránon kívüli terrorista infrastruktúra szervezéséért felelős nyugati célpontok és ellenzéki csoportok ellen.

Az elmúlt évek török, brit és amerikai jelentései azzal vádolták Iránt, hogy nemzetközi bűnszervezeteket használ fel arra, hogy segítse külföldi céljainak megvalósítását, amelyek között szerepel terrorista merényletek végrehajtása is.

A beszámolók szerint az iráni hírszerzés 2015 óta alkalmazza a Zindashti kartellt, amelynek élén a heroinbáró Naji Sharifi Zindashti áll, hogy meggyilkoljon vagy elraboljon Törökországban élő iráni másként gondolkodókat.

A török rendőrség szerint 2020-ban 13, a Zindashtihoz köthető személyt tartóztattak le az iráni hírszerzési műveletekkel való együttműködés vádjával.

Februárban a török média arról számolt be, hogy a török és az izraeli hírszerzés meghiúsított egy iráni merényletet Jair Geller izraeli üzletember ellen. 2021 októberében pedig arról számoltak be, hogy izraeli üzletemberek, köztük Teddy Sagi is, iráni merényletek célpontjai voltak Cipruson.

A Moszad 12 izraeliek elleni terrortámadást akadályozott meg Törökországban

A tervezett merényletek többsége az Iszlám Állam dzsihadista terrorcsoporthoz kapcsolódott.