A Moszad 12 izraeliek elleni terrortámadást akadályozott meg Törökországban

A legtöbb támadást az Iszlám Állam terrorcsoport tervezte – írja a The Times of Israel.

A Moszad kémügynökség az elmúlt két évben 12, izraeliek elleni terrortámadásra irányuló terv meghiúsításában segített Törökországban – jelentette szombaton a 12-es csatorna híradója.

A forrás megjelölése nélkül nyilatkozó csatorna a Moszadnak a török Nemzeti Hírszerző Szervezettel való kapcsolatáról is beszámolt, amely az utóbbi években megerősödött az országok közötti feszült diplomáciai kapcsolatok ellenére.

A tervezett merényletek többsége az Iszlám Állam dzsihadista terrorcsoporthoz kapcsolódott, és törökországi üzletemberek és más izraeliek ellen irányult.

A hír egy nappal azután érkezett, hogy a török média és egy Törökországban élő izraeli üzletember bejelentette, hogy lelepleztek egy iráni merényletet, amelynek célja az ő meggyilkolása volt.

A 12-es csatorna a török média jelentéseire hivatkozva közölte, hogy magas rangú izraeli tisztviselőkből álló küldöttség utazott Törökországba az elmúlt napokban.

A csatorna feltételezése szerint a résztvevők között volt a Moszad vezetője, David Barnea is, aki a jelentés szerint személyesen felügyeli a hírszerzési kapcsolatokat Törökországgal.

A török elhárítás és a Moszad együtt kapcsolt le iráni merénylőket

Iráni merényletkísérletet hiúsítottak meg a törökök egy izraeli üzletember ellen