Az Azovsztal ukrán parancsnokai még mindig nem adták meg magukat

Többszáz ukrán katona adta meg magát a bekerített mariupoli Azovsztal acélműben – közölte szerdán Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

„Mariupolban az Azovsztal üzemben bekerített Azov nacionalista alegység fegyveresei és az ukrán katonák közül újabbak adták meg magukat. Az elmúlt 24 órában 694 fegyveres adta meg magát, köztük 29 sebesült”

– mondta Konasenkov.

A szóvivő szerint május 16. óta összesen 959 harcos adta meg magát, köztük 80 sebesült. Közülük 51-en kórházi ápolásban részesülnek az orosz ellenőrzés alatt álló „Donyecki Népköztársaság” novoazovszki kórházában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint annak, hogy az Azovsztalnál ukrán katonák „megadják magukat és leteszik a fegyvert, csak egy értelmezése lehet”. Úgy vélekedett, Kijevnek a foglyok dicsőítésére irányuló kísérletei kudarcra vannak ítélve. A védelmi tárca hatáskörébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy vannak-e köztük külföldi tisztek.

Gyenyisz Pusilin, a donyecki „népköztársaság” vezetője szerdán azt mondta, hogy nemzetközi bíróságnak kell döntenie a fegyvert letevő katonák ügyében.

Azt is bejelentette, hogy az Azovsztalt le fogják bontani, és a mariupoli épületek 60 százaléka nem helyreállítható.

Kohncast: Mi fán terem az Azov-alakulat?

Miért állítják az oroszok, hogy az Azov egy neonáci osztag, honnan vannak fegyvereik, hányan vannak és mire gondolhatott Lavrov amikor azt mondta, hogy „Hitlerben is van zsidó vér”

„A mariupoli Azovsztal acélgyárban a magas rangú ukrán parancsnokok még mindig az üzemben vannak, és még nem adták meg magukat

idézte a helyi média Pusilint.

A DAN hírügynökség idézte Pusilint, aki szerint a több száz, magát megadó harcos között nincs egyetlen legmagasabb szintű parancsnok sem.

„Egyelőre nem hagyták el az üzemet”

– mondta.

Az orosz parlament alsóházának képviselői részéről kedden több javaslat elhangzott a Moszkva által neonácinak tekintett Azov alakulattal kapcsolatban. Ezek között szerepelt, hogy a náci bűnösök ne lehessenek hadifogolycsere alanyai, hogy

az Azov fegyveresei esetében tegyenek jogszabályi kivételt a halálbüntetésre vonatkozó oroszországi moratórium alól,

és hogy ott ítélkezzenek felettük, ahol a civil lakossággal szemben bűncselekményeket követtek el. Ez a Moszkva által függetlennek elismert donyecki és luhanszki entitást jelenti, ahol pedig a törvények megengedik a halálbüntetést.

Nemrég még neonácikat toborzott az atomháborúval fenyegetőző Roszkozmosz-vezér

Az SS-Szláv Szövetség vezetője egy interjúban beszélt arról, hogyan toborzott neonácikat a donbászi harcokban való részvételre az akkor még miniszterelnök-helyettes Rogozin.