Irán fontolgatja, hogy gázt adjon el Európának

Oroszország ukrajnai inváziója miatt megugró energiaárak miatt Irán fontolgatja a gázexport lehetőségét Európába – közölte az Iszlám Köztársaság egyik tisztviselője, az Euractiv.com beszámolója szerint.

„Irán tanulmányozza ezt a témát, de még nem jutottunk következtetésre” – idézte Majid Chegeni energiaügyi miniszterhelyettest a minisztérium hivatalos hírügynöksége, a Shana.

„Irán mindig az energiadiplomácia fejlesztésére és a piac bővítésére törekszik” – tette hozzá.

Bár Irán a világ egyik legnagyobb gáztartalékával büszkélkedhet, iparát sújtják az amerikai szankciók, amelyeket 2018-ban vezettek be újra, amikor Washington kilépett a Teherán és a világhatalmak közötti nukleáris megállapodásból. A 2015-ös atomalku felélesztését célzó tárgyalások tavaly kezdődtek Bécsben, de hetek óta szünetelnek a még nyitott kérdések miatt.

Oroszország februári ukrajnai inváziója miatt az olaj és a gáz világpiaci ára az egekbe szökött, és számos európai ország függ az Oroszországból származó energiaimporttól.

A helyzet szerdán tovább romlott, amikor Kijev közölte, hogy Oroszország leállította a gázszállításokat egy kulcsfontosságú kelet-ukrajnai tranzitcsomóponton keresztül, és ezzel felerősítette azokat a félelmeket, hogy Moszkva inváziója súlyosbíthatja az európai energiaválságot. Tavaly az Európai Unió mintegy 155 milliárd köbméter orosz gázt kapott, ami az import 45%-át tette ki.

Irán energiaügyi miniszterhelyettese azt is megerősítette, hogy Teherán és Bagdad néhány hete egyetértési megállapodást írt alá, amelynek értelmében az Iszlám Köztársaság növelni fogja az Irakba irányuló gázexportot.

„Az iráni gázexport nőtt, ám ebben a memorandumban az is szerepel, hogy Irak 1,6 milliárd dolláros tartozását Iránnal szemben május végéig kifizetik” – tette hozzá Chegeni.

A jelentős saját gáztartalékok ellenére az évtizedekig tartó háború és a szankciók miatti gyenge beruházások miatt Irak gázszükségletének egyharmada a keleti szomszédjától származó importtól függ, az iráni olajjal és gázzal szembeni amerikai szankciók azonban megnehezítették Irak számára az importért való fizetést.

Bagdad bonyolult fizetési módot alkalmaz, hogy megfeleljen az Iránnal szembeni amerikai szankciók alóli mentességnek. Irak nem adhat át egyszerűen készpénzt Iránnak, mivel a kifizetéseket élelmiszer- és gyógyszerimport finanszírozására kell fordítani.

Az Európai Unió már 2014-ben is igyekezett felélénkíteni a kapcsolatokat Teheránnal, miután Oroszország megszállta az ukrajnai Krím régiót, de ezek a kísérletek kudarcba fulladtak.

Teherán nagyon szeretne már visszaülni az EU tárgyalóasztalához

Teherán több javaslatot tett az atomalku felélesztését célzó egyeztetéseket illetően a tárgyalásokat felügyelő európai uniós koordinátornak.