Háborognak a zsidók a Disney Worldnél lengetett horogkeresztes zászlók miatt

Amint korábban beszámoltunk róla, egy, a TikTok-on virálisan terjedő videófelvételen látható, amint emberek náci zászlókat lengetnek a floridai Orlandóban található Disney World bejáratánál szombaton.

Zsidó csoportok hétfőn felszólították a floridai hatóságokat, hogy ítéljék el azt az incidenst, amikor a Disney World előtt tüntetők horogkeresztes zászlókat lobogtattak és náci jelszavakat skandáltak a vidámparkba belépő emberek felé.

Maxwell Alejandro Frost on Twitter: „The Nazi flag being waved in front of Disney World today. In 2022. In our city. In the wake of such hatred and antisemitism, we must stand together to fight back. pic.twitter.com/4RtilpYrfd / Twitter”

The Nazi flag being waved in front of Disney World today. In 2022. In our city. In the wake of such hatred and antisemitism, we must stand together to fight back. pic.twitter.com/4RtilpYrfd

A Rágalmazásellenes Liga „az antiszemitizmus visszataszító megnyilvánulásának” nevezte az esetet.

„Egy olyan időszakban, amikor a zsidóellenes gyűlölet-incidensek száma a legmagasabb, mindenkinek, aki hatalmi és vezetői pozícióban van, kötelessége elítélni ezt a bigottságot”

– mondta a csoport.

A Floridai Holokauszt Múzeum szintén elítélte az incidenst, és cselekvésre szólított fel.

„Szomorú nap az emberiség számára, amikor még a Disney World – a „világ legboldogabb helye” – sem mentes a kirívó antiszemitizmustól”

– áll a múzeum közleményében.

Náci zászlót lobogtattak a floridai Disney World bejáratánál

Az eredeti videó a TikTok-ra került fel, és vasárnapig több mint 3 millió megtekintést ért el.

„A náci képek megjelenítése visszataszító, és ez a tüntetés egyértelműen sértő és provokatív szándékkal történt. Egyetlen családnak sem szabadna szembesülnie a gyűlölet fenyegető szimbólumaival, legkevésbé egy nyaraláson”

– tették hozzá.

A múzeum felszólította a floridai tisztviselőket, hogy

„fogjanak össze, és egy hangon szólaljanak fel azokkal szemben, akik támogatják a nácikat és mérgező ideológiájukat”.

Nem világos, hogy a tüntetők, akik idén már többször tartottak hasonló tiltakozásokat Orlandóban, miért pont a Disney-t vették célba.

Egyes jelentések szerint a tüntetőknél egy amerikai zászló is volt, valamint egy „DeSantis országa” feliratú tábla. A Disney jelenleg vitába keveredett Ron DeSantis floridai kormányzóval.

Florida bekeményít: elvehetik a Disney speciális státuszát

A Disney beleszólt a gyerekek szexuális oktatásával kapcsolatos vitába, de jobban tette volna ha hallgat.

Áprilisban a Disney illetékesei tiltakoztak egy floridai törvény ellen, amely megtiltja a szexuális irányultság és a nemi identitás oktatását az óvodától a harmadik osztályig, és amelyet a kritikusok „Ne mondd, hogy meleg” törvényjavaslatnak neveznek.

DeSantis válaszul aláírta azt a törvényt, amely visszavonja a Disney önkormányzati státuszát, amely egy olyan egyedi megállapodás, amelyben a vállalat független hűbérbirtokként működött az államon belül.

DeSantist azonban azért is bírálták, ahogyan az államában korábban náci tüntetéseket kezelt. Nem volt hajlandó konkrétan elítélni egy februári náci gyűlést, ehelyett a demokratákat támadta, amiért megpróbálták bemocskolni őt azzal a kis létszámú gyűléssel kapcsolatban, amelyen két tucat ember Orlandóban horogkereszteket lengett, izraeli zászlókat taposott és antiszemita jelzőket kiabált a járókelőknek.

Neonácik tartottak gyűlést Floridában

„A zsidó az ördög” és „a zsidók megerőszakolják a gyerekeket és isszák a vérüket” – többek között ezeket a jelszavakat skandálták.

„Szóval azt fogom mondani, hogy ezek az emberek, ezek a demokraták, akik megpróbálják ezt valamiféle politikai kérdésként felhasználni, hogy megpróbáljanak bemocskolni engem, mintha nekem lenne valami közöm hozzá, mi nem játszunk az ő játékukban”

– mondta DeSantis az újságíróknak, amikor az incidensekről kérdezték.

Bár nem ítélte el a nácikat, „seggfejeknek” nevezte őket, és azt mondta, hogy büntetőeljárás alá lehet vonni őket, amiért egy felüljárón tüntettek.

Ezeket a gyűléseket a Közép-Floridai Egyetem kampuszának közelében tartották, amelynek nagyszámú zsidó diákja van, és a Disney World közelében.

Gender-háború Floridában — szülők jogai kontra woke-kapitalizmus

A floridai szülői jogi törvény körüli politikai vita váratlan fordulatot vett, mikor belépett a képbe a Disney. Hajdú Tímea írása.