Németország eltörölné az egyhangú döntéshozatalt az EU külügyeiben

Anna Lührmann német miniszter szerint az orosz-ukrán konfliktus miatt erre nagyobb szükség van, mint valaha. Egyúttal Albánia és Észak-Macedónia csatlakozását is sürgeti.

Jelentős reformokat és az Európai Unió tagságának bővítését is sürgette Anna Lührmann, azután, hogy részt vett a május 9-én véget érő Konferencia Európa Jövőjéről nevű rendezvénysorozaton.

Németország Európáért és klímaügyekért felelős minisztere egy interjúban beszélt arról, hogy hazája milyen változtatásokat tart szükségesnek.

Az Euractiv szerint a német miniszter a nyugat-balkáni régió EU-csatlakozási perspektíváját hangsúlyozta, ugyanis szerinte az EU-nak „jelentős előrelépést” kell elérni azzal, hogy mielőbb megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

Egy általa felvetett másik lépés lenne az egyhangúság elvének eltörlése, ami az EU külügyi politikáját jelentősen megváltoztatná. (Mint ismert, az Európai Alkotmány értelmében a külpolitikai kérdéseket érintően az esetek többségében jelenleg az Európai Tanács is egyhangú döntéshozatallal jár el).

Szerinte az EU-nak újabb lépésekkel kellene elmozdulnia egy föderatív európai állam kialakítása érdekében.

„Az egyik pont, ami számunkra rendkívül fontos, hogy egy szövetségi kormányként kevesebb vétó lehetőség álljon fent a külpolitikában annak érdekében, hogy még inkább cselekvőképesek lehessünk. A jelenlegi szerződéses rendszerben már most is meg vannak erre a lehetőségek. És most európai intézményként közösen is meg kell beszélnünk, hogyan érhetjük el ezt a legjobban”

– fogalmazott Lührmann, aki szerint az orosz-ukrán konfliktus azt bizonyította, hogy az egyhangúság elvének eltörlésére nagyobb szükség van, mint valaha.

MTI/EPA/Julien Warnand

Ki fogja újjáépíteni Ukrajnát?

„Ki fogja tehát fizetni Ukrajna Marshall-tervét? Ma a válasz névlegesen „a Nyugat”: az Egyesült Államok, az EU, a Világbank és így tovább. De holnap?”