Orosz állami TV: a nácizmus nem feltétlenül jár antiszemitizmussal

Vlagyimir Szolovjov vezető orosz állami televíziós műsorvezető megvédte Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, miután az azt mondta, hogy Adolf Hitler náci vezetőben is volt „zsidó vér”.

A külügyminiszter megjegyzései komoly diplomáciai vitát váltottak ki Izraellel, az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban kevés „semleges” ország egyikével.

Vlagyimir Putyin hónapok óta azzal próbálja igazolni ukrajnai invázióját, hogy „nácitlanítani” akarja az országot.

Szolovjov azzal érvelt, hogy az Ukrajnában megjelenő nácizmus szerinte nem antiszemita, hanem „szláv- és oroszellenes”.

Szolovjov az Oroszország-1 csatornán beszélt erről:

„A nácizmus nem feltétlenül jelent antiszemitizmust. Ezt az amerikaiak találják ki folyton”

– mondta.

„Azt mondják, hogy Volodimir Zelenszkij zsidó, ezért nem lehet náci. Természetesen lehet”

– folytatta.

Az orosz állami média szerint az „ukronácizmus” veszélyesebb, mint Hitler volt

Timofej Szergejcev a RIA Novosztyiban megjelent véleménycikkében szorgalmazta az ukránok megbüntetését és átnevelését, valamint Ukrajna szuverenitásának megszüntetését.

„A nácizmusnak nem kell antiszemitának lennie. Lehet szlávellenes, oroszellenes, amilyen az ukrán nácizmus is”

– magyarázta.

„Lavrov ocsmány antiszemita náci megjegyzései után, amelyekért Putyinnak bocsánatot kellett kérnie Izraeltől, a jelek szerint új irányelvek landoltak az állami tévéstúdiókban”

– tweetelte Julia Davis a Daily Best rovatvezetője az esettel kapcsolatban.

„Most azt állítják, hogy a nácizmusnak nem kell antiszemitának lennie, és az új iterációban [dobpergés] szláv- és oroszellenes”.”

Julia Davis on Twitter: „After Lavrov’s hideous antisemitic Nazi remarks, for which Putin had to apologize to Israel, new directives apparently landed at the state TV studios. Now they claim that Nazism doesn’t have to be antisemitic and in its new iteration it is [drumroll] anti-Slavic and anti-Russian. pic.twitter.com/BesGtjzjWm / Twitter”

After Lavrov’s hideous antisemitic Nazi remarks, for which Putin had to apologize to Israel, new directives apparently landed at the state TV studios. Now they claim that Nazism doesn’t have to be antisemitic and in its new iteration it is [drumroll] anti-Slavic and anti-Russian. pic.twitter.com/BesGtjzjWm

Elena Ponomareva orosz politológus szintén egyetértett Szolovjovval az Oroszország-1-en, hozzátéve:

„Ma érdemi lépéseket figyelhetünk meg egy globális náci projekt felélesztésére.

És miért is egy globális náci projektről van szó? Mert Ukrajna az a hely, ahol ez az újjáélesztés kezdődik. Nagy-Britannia, az USA és az EU támogatásával”

– mondta Ponomareva.

A hét elején Izrael azt állította, hogy Putyin elnök bocsánatot kért Lavrov megjegyzéseiért egy Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetés során.

Putyin bocsánatot kért Bennettől Lavrov kijelentései miatt

Naftali Bennett miniszterelnök csütörtökön telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, közölte a Miniszterelnöki Hivatal.

A beszélgetésről szóló orosz beszámoló azonban nem tett említést bocsánatkérésről.

Lavrov az eredeti megjegyzéseket azért tette, hogy megpróbálja igazolni, hogy Oroszország „nácinak” állítja be Ukrajnát, annak ellenére, hogy annak elnöke zsidó.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország hogyan állíthatja, hogy Ukrajna „nácitlanításáért” harcol, amikor Zelenszkij elnök maga is zsidó, Lavrov azt mondta:

„Lehet, hogy tévedek, de Hitlerben is volt zsidó vér. Az, hogy Zelenszkij zsidó, egyáltalán nem jelent semmit.

Bölcs zsidó emberek azt mondják, hogy a legbuzgóbb antiszemiták általában zsidók”.

Kedden az orosz külügyminisztérium rátett egy lapáttal Lavrov szavaira, azzal vádolva az izraeli kormányt, hogy „támogatja a kijevi neonáci rezsimet”.

Mi történt Szergej Lavrovval?

Amikor az orosz vezetők antiszemitizmushoz fordulnak, az azt jelenti, hogy a dolgok rosszul mennek, és egyre rosszabbak lesznek – írja Amots Asa-El a The Jerusalem Postban.