J.D. Vance — Egy ember, akit majdnem annyira utál a pártja, mint Trumpot

Ha J.D. Vance az ohiói szenátusi előválasztáson aratott kedd esti győzelmét egy novemberi általános választási győzelemmel követi, akkor egy ellenségekkel teli Washingtonba érkezik, és vitathatatlanul a legkeményebb populista nacionalistának tekintik majd a szenátusi republikánusok között. 

J.D. Vance 2016-ban egy bestseller életrajzzal vált prominenssé. Az Ohio állam szegénynegyedéből származó Vance édesanyja drogfüggő volt, apja elhagyta őket és általában statisztikailag semmi esélye nem volt arra, hogy sikeres legyen. Azonban sok tanulással, és egy határozott nagymama segítségével bejutott az egyetemre, távol maradt a drogoktól és az alkoholtól és végül a Yale egyetemen végzett jogot, majd szolgált az amerikai hadseregben. Vance azonban kívülálló maradt felemelkedése után is, és erről írt bestseller könyvében a Hillibilly Elegy-ben. Sokan benne keresték a magyarázatot Trump népszerűségére. Könyvéből Ron Howard rendezett filmet.

Vance-t könyve megjelenése óta unszolták, hogy induljon és az üzleti életben aktív férfi végül a 2022-es kongresszusi választásra döntött úgy, hogy megpróbálkozik. Keddi győzelmének azonban nem mindenki örül.

A republikánus vezetés titokban ugyanazzal az undorral tekint Vance-re, amit sokan éreztek Donald Trump iránt, amikor 2017. január 20-án belépett a Fehér Házba

– írja az Axios Vance-ről készített összefoglalójában.

A lap szerint Vance egyike lehet annak a maroknyi republikánusnak, akik átformálják a párt ideológiai összetételét.

Vance olyan kijelentéseket tett a kampánykörúton, amelyek kiakasztották a republikánus vezetést, beleértve a szenátus vezetőségének tagjait is. A nagy republikánus támogatók – köztük a nagyhatalmú Club for Growth – milliókat költöttek arra, hogy legyőzzék őt.

Megnyerte a zsúfolt GOP-előválasztást, és olyan álláspontot képviselt, amely közvetlenül szemben áll a legtöbb szenátusi republikánussal: az orosz-ukrán háborúban.

McConnell arra sürgette Biden elnököt, hogy tegyen többet Ukrajna megsegítésére a háború megnyerésében – több fegyvert, több pénzt.

Vance azt mondta, hogy Ukrajna nem Amerika problémája. Ezt Steve Bannon podcastjében mondta nem sokkal azelőtt, hogy Oroszország megszállta volna a szomszédját: „Nem igazán érdekel, hogy mi történik Ukrajnával így vagy úgy”.

McConnell álláspontját gyakorlatilag az egész szenátusi frakció lelkesen támogatja. Vance ellenfelei lehetőséget láttak arra, hogy Ukrajna iránti közömbösségét felhasználják ellene. De Vance nem engedett.

A republikánusok az Axios beszámolója szerint óriási pénzeket költöttek Vance lejáratására, amely eleinte úgy tűnt sikeres volt, a jelölt igencsak visszaesett. De Vance váratlanul erősödni kezdett.

Vance-t három ember segítette túlnyomórészt: A volt elnök legidősebb fia, Don Jr.; Tucker Carlson; és a GOP egyik legnagyobb adományozója, Peter Thiel. Mindannyian a színfalak mögött dolgoztak azon, hogy Vance olyan helyzetbe kerüljön, hogy megszerezze Trump támogatását.

Miután Trump támogatta Vance-t, gyűléseket tartott érte, robothívásokat rögzített, és megengedte, hogy a PAC-je Vance érdekében költsön. A taktika bejött, és Vance nagy esélyekkel indul novemberben Ohio szenátori székéért.

Amerikai politikai színház — A Capitolium „ostromának” következményei

Ki veszélyezteti jobban az amerikai demokráciát, a feldühödött tömeg, vagy a rendszert lebontó politikusok? Hajdú Tímea publicisztikája.