Zsidó aktivisták állnak ki az abortuszjogokért Amerikában

A Zsidó Nők Országos Tanácsa a múlt hónapban jelentette be a „Zsidó gyűlés az abortusz igazságosságáért” elnevezésű rendezvényt, amelyet május 17-re terveztek Washingtonban — írja a Jewish Telegraphics Agency zsidó hírügynökség.

Az esemény célja eredetileg az volt, hogy a zsidók körében támogatást szerezzenek az abortuszjogok védelmében, miközben a jogok támadás alatt állnak. Most a tét még nagyobb lett számukra, miután az amerikai legfelsőbb bíróság — amint a Neokohn is megírta –,  ideiglenesen megszavazta a Roe kontra Wade, az abortuszt Amerikában országszerte legalizáló, mérföldkőnek számító ítélet hatályon kívül helyezését.

A hír felröppenése komoly izgalmat váltott ki az abortuszjogok zsidó aktivistái között.

De Danya Ruttenberg rabbi, a tanács rezidens tudósa, és az abortuszjogok hangos szószólója már a gyűlésen túl is gondolkodott. Vajon ugyanazok a rabbik, akik az NCJW Rabbis for Repro kezdeményezésének részeként az abortuszhoz való hozzáféréssel kapcsolatos rendezvényeket szerveztek a zsinagógáikban, segíthetnek-e az amerikaiaknak, akiket a Legfelsőbb Bíróság elzárt az abortuszhoz való hozzáféréstől?

„Megvan az országos hálózatunk, és mi megadjuk nekik az erőforrásokat, hogy hatékonyabban kapcsolódhassanak mobilhálózataikhoz”

– mondta Ruttenberg a Jewish Telegraphic Agency-nek.

„Megkereshetik a helyi reproduktív igazságossággal foglalkozó szervezeteiket, és azt mondhatják: ‘Szia, van egy egész zsinagógánk tele emberekkel. Hogyan tudnánk segíteni? Mire van szükségük? Szükségetek van adománygyűjtésre? Szükségetek van ránk, hogy átvegyük a csütörtöki műszakokat?””

Fontos legfelsőbb bírósági vélemény szivárgott ki az amerikai abortusztörvényről

Az eddig példátlan módon kiszivárgott dokumentum szerint visszaadnák a jogot az egyes államoknak, hogy abortuszkérdésben döntsenek.

Ruttenberg kérdése tükrözte a keddi hangulatot a liberális zsidó csoportok körében, amelyek régóta támogatják az abortuszjogokat, és csatlakoztak az országhoz, amelyet egyszerre ért váratlanul és meglepődve a bíróság tervezetének kiszivárgott példánya, amelyet a Politico hétfő este tett közzé. A csoportok azt mondják, hogy elszántak, hogy visszavágjanak a Roe-nak mint állandó jognak a bíróság általi feladásával szemben – és hogy ez zsidó kötelességük.

„Az abortusz igazságossága gazdasági kérdés, faji igazságosság kérdése, és igen, zsidó kérdés”

– tweetelte Rick Jacobs rabbi, a reform mozgalom vezetője. „Minden erőnkkel harcolni fogunk az abortuszjogokért”.

A Rabbik Közgyűlése, a konzervatív és maszorti rabbik nemzetközi szövetsége zsidó tanításokra hivatkozott a bíróság tervezetének elítélésében.

„A zsidó hagyomány nagyra becsüli az élet szentségét, beleértve a terhesség alatti élet lehetőségét is, de nem hiszi, hogy a személyiség és az emberi jogok a fogantatással kezdődnek, hanem a születéssel, ahogyan azt a 2Mózes 21:22-23 jelzi”

– írta a csoport közleményében.

Biden szerint a nők alkotmányos jogait támadja a texasi abortusz szigorítás

A Biden adminisztráció bejelentette kész a texasi abortusz szigorítás ellen küzdeni, amely szerdán lépett életbe, és a terhesség hatodik hete után betiltja az abortuszt.

A hagyományos zsidó jog bizonyos körülmények között megengedi az abortuszt, és megköveteli azt, ha a terhes személy élete vagy egészsége forog kockán.

„A Legfelsőbb Bíróság tegnap nyilvánosságra hozott többségi véleménytervezete támadás a nők autonómiája, szabadsága és egészsége ellen”

– írta közös nyilatkozatában Rhoda Smolow, a Hadassah elnöke és Naomi Adler vezérigazgató.

„A Hadassza, az Amerikai Nők Cionista Szervezete újólag megerősíti, hogy rendíthetetlenül támogatja a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz való teljes és teljes körű hozzáférést, valamint a nők jogát arra, hogy saját vallási, erkölcsi és etikai értékeiknek megfelelően hozzanak egészségügyi döntéseket”

– tették hozzá a Hadassza vezetői.

Az ortodox csoportok, amelyek az elmúlt években egyre inkább a republikánus politikához igazodtak, szűkszavúan nyilatkoztak a Legfelsőbb Bíróság híreiről.

Sokan azt mondták a JTA-nak, hogy megvárják, amíg többet megtudnak, mielőtt véleményt nyilvánítanának.

De legalább egy olyan amerikai zsidókat képviselő csoport, amely jellemzően nem avatkozik bele a pártpolitikai kérdésekbe, nyilatkozatot adott ki a véleménytervezetről. A közvélemény-kutatások szerint

az amerikai zsidók túlnyomó többsége támogatja az abortuszhoz való jogot, jobban, mint bármely más vallási csoport.

Minden az abortuszról szól – harc a Legfelsőbb Bíróságért

Míg az abortuszvita a pártok szintjén ideológiai és elvi kérdés, addig a bíróság szempontjából az alkotmány megfelelő értelmezéséről szól. Hajdú Tímea írása.

Az Amerikai Zsidó Kongresszus közleményben tudatta, hogy

„Bár meg kell várnunk a bíróság hivatalos döntését az üggyel kapcsolatban, a legkonkrétabban tudassuk, hogy az Amerikai Zsidó Kongresszus mindenhol kiáll a nők jogai mellett, beleértve az abortuszhoz való jogukat is, ha úgy döntenek, hogy abortuszra vállalkoznak”

Azok számára, akik már döntöttek az abortuszról, az előttük álló hetek – a Legfelsőbb Bíróság június végére várható végleges döntése előtt – valóban sűrűek lesznek.

„Ez olyasvalami, ami tényleg nagyon, nagyon felzaklatja az embereket az egész zsidó közösségben, és csak nagy dühöt, felzaklatottságot okoz. És végső soron, úgy hiszem, ez különböző intézkedésekhez fog vezetni, amelyeket még meg kell határoznunk”

– mondta Hara Person rabbi, a reformmozgalomhoz tartozó Amerikai Rabbik Központi Konferenciájának vezetője a JTA-nak kedden.

„Ott leszünk a beszélgetésekben, a gyűléseken, a véleménycikkekben, a levelekben és az aktivizmus különböző formáiban”

– tette hozzá Person, akinek csoportja az egyik partnere a május 17-i Jewish Rally for Abortion Justice rendezvénynek.

Ruttenberg szerint most van itt az ideje a cselekvésnek, nem akkor, amikor a végső döntés nyilvánosságra kerül.

„Ha a Roe valóban elbukik, akkor annak a leghangosabb ellenállással, a leghangosabb dühvel, a legvehemensebb novemberi szavazóurnákhoz rohanással és a legaktívabb elkötelezettséggel kell történnie a leginkább érintett emberek segítése és a jövő megváltoztatása érdekében tett lépésekkel”

– mondta.

„Mert ha ez megtörténik, és megvonjuk a vállunkat, mintha nem lenne nagy ügy… akkor feladunk minden egyes dolgot, amit a Tóra tanítani próbált nekünk”.

Jeff Bezos ex-felesége 275 millió dollárt adományoz az abortusz támogatására

Scott válásával akkora vagyonra tett szert az Amazon alapítójától, hogy jelenleg ő a világ legnagyobb magán-adományozója.