Fontos legfelsőbb bírósági vélemény szivárgott ki az amerikai abortusztörvényről

Az amerikai legfelsőbb bíróság ideiglenesen megszavazta a Roe kontra Wade, az abortuszt Amerikában országszerte legalizáló, mérföldkőnek számító ítélet hatályon kívül helyezését – derül ki egy véleménytervezetből, amelyről a Politico számolt be.

A Politico egy megdöbbentőnek és példátlannak tűnő kiszivárogtatásban hétfő este közölte, hogy megszerezte a Samuel Alito bíró által írt és a bíróságon február 10-én köröztetett előzetes többségi véleményt.

A vélemény megsemmisíti a Roe kontra Wade ügyet, a bíróság 1973-as döntését, amely az abortuszhoz való alkotmányos jogot rögzítette, valamint egy későbbi, Planned Parenthood kontra Casey néven ismert 1992-es döntést, amely szintén megerősítette ezt a jogot.

A Politico idézte Alito szavait: „Roe kezdettől fogva égbekiáltóan téves volt. Az érvelése rendkívül gyenge, és a döntésnek káros következményei voltak. A Roe és Casey törvények távolról sem hozták el az abortusz kérdésének rendezését, inkább felizzították a vitát és elmélyítették a megosztottságot”.

A bíró hozzátette:

„Úgy véljük, hogy a Roe-t és a Casey-t felül kell bírálni. Itt az ideje, hogy az alkotmányra hallgassunk, és visszaadjuk az abortusz kérdésről szóló döntést az emberek választott képviselőinek”.

A többi, republikánusok által kinevezett bíró közül négyen – Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh és Amy Coney Barrett – Alitóval együtt szavaztak a bírák között tartott értekezleten – tette hozzá a cikk.

Az eljárás szerint szóbeli vitát követő első szavazás után a bírák között az egyikük kapja a többségi véleményt, és megírja annak tervezetét. Ezt aztán körbeadják az bírák között. Időnként, az első szavazás és a döntés közzététele között a szavazási sorrend változhat, a döntés csak akkor válik véglegessé, amikor a bíróság közzéteszi.

Ha a tervezetet elfogadják, a bíróság Mississippi állam javára döntene egy nagy horderejű ügyben, amely arról szól, hogy az állam megpróbálná betiltani az abortuszt a terhesség 15. hete után. Ez a reproduktív jogok országos védelmének fél évszázados garanciáját jelentené, és lehetővé tenné, hogy minden egyes állam maga döntse el, hogy korlátozza vagy betiltja-e az abortuszt.

Több republikánus vezetésű állam máris erősen korlátozó abortusztörvényeket fogadott el, várva a legfelsőbb bíróság ilyen irányú döntését, mivel Donald Trump elnöksége idején meglépett három legfelsőbb bírósági kinevezést követően a testületben 6-3 arányban a konzervatív kerültek többségbe.

Minden az abortuszról szól – harc a Legfelsőbb Bíróságért

Míg az abortuszvita a pártok szintjén ideológiai és elvi kérdés, addig a bíróság szempontjából az alkotmány megfelelő értelmezéséről szól. Hajdú Tímea írása.

A demokraták mindenesetre már elítélték a kiszivárgott döntést. Nancy Pelosi képviselőházi elnök és Chuck Schumer szenátusi többségi vezető nyilatkozatot adott ki, amelyben azt mondták, hogy a Roe kontra Wade ítélet hatályon kívül helyezése

„förtelem lenne, a modern történelem egyik legrosszabb és legkárosabb döntése”.

„Ha a jelentés pontos, a Legfelsőbb Bíróság az elmúlt ötven év legnagyobb jogkorlátozására készül – nemcsak a nőkre, hanem minden amerikaira nézve” – fogalmaztak.

„Elborzaszt a ma este kiszivárgott, nyilvánvalóan a legfelsőbb bírósági véleménytervezet… ez nem lehet a legfelsőbb bíróság végső véleménye, ha az abortuszjogokról van szó” – mondta Kathy Hochul New York kormányzója közleményében. A kormányzó később a Twitteren hozzátette: „Nem vagyok hajlandó hagyni, hogy az új unokámnak harcolnia kelljen azokért a jogokért, amelyekért generációk küzdöttek és amelyeket garantálni kellene”.

„Ez a döntés közvetlen támadás a nők méltósága, jogai és élete ellen, nem is beszélve az évtizedek óta fennálló jogról” – mondta Hillary Clinton volt külügyminiszter.

Biden szerint a nők alkotmányos jogait támadja a texasi abortusz szigorítás

A Biden adminisztráció bejelentette kész a texasi abortusz szigorítás ellen küzdeni, amely szerdán lépett életbe, és a terhesség hatodik hete után betiltja az abortuszt.

A republikánus törvényhozók ezzel szemben üdvözölték a legfelsőbb bíróság bíráinak előzetes véleményét. Madison Cawthorn észak-karolinai kongresszusi képviselő a Twitteren azt írta: „Donald J Trump miatt a Roe kontra Wade ítéletet hatályon kívül fogják helyezni”.

Tom Cotton republikánus szenátor a kiszivárogtatást ugyan elítélte, de örömét fejezte ki az abban foglaltaknak: „A Legfelsőbb Bíróságnak és az igazságügyi minisztériumnak azonnal a végére kell járnia ennek a kiszivárogtatásnak, minden szükséges nyomozati eszközt felhasználva.

Viszont a Roe kezdettől fogva égbekiáltóan téves volt. Imádkozom, hogy a Bíróság kövesse az Alkotmányt, és engedje meg az államoknak, hogy ismét megvédjék a meg nem született életet.”.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy viszonylag kevés amerikai szeretné, ha változtatnának a jelenlegi gyakorlaton. A 2020-as elnökválasztáson az AP VoteCast felmérése szerint a szavazók 69%-a szerint a legfelsőbb bíróságnak változatlanul kellene hagynia a Roe kontra Wade döntést; mindössze 29% mondta azt, hogy a bíróságnak meg kellene semmisítenie azt.

Gender-háború Floridában — szülők jogai kontra woke-kapitalizmus

A floridai szülői jogi törvény körüli politikai vita váratlan fordulatot vett, mikor belépett a képbe a Disney. Hajdú Tímea írása.