Biden szerint a nők alkotmányos jogait támadja a texasi abortusz szigorítás

A törvény nagy felháborodást okozott a demokrata pártban, különösen miután a Legfelsőbb Bíróság elutasította, hogy blokkolja azt. 

A Biden adminisztráció bejelentette kész a texasi abortusz szigorítás ellen küzdeni, amely szerdán lépett életbe, és a terhesség hatodik hete után betiltja terhesség megszakítását – írja a Daily Wire.

Az amerikai elnök csütörtöki közleményében a döntéssel kapcsolatban azt írta: az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának a texasi abortusztilalomra vonatkozó ítélete „példátlan támadás a nők alkotmányos jogai ellen”.

Biden hozzátette, hogy bár az ítélet „nem az utolsó szó” az általa „extrémnek” nevezett törvénnyel kapcsolatban, utasította a kormányt, hogy ellenőrizzék, hogyan tudnák „biztosítani a texasi nők számára, hogy hozzájuthassanak a biztonságos és legális abortuszhoz”.

„A tegnap esti döntés hatása azonnali lesz, és azonnali választ igényel” – fogalmazott az elnök.

Az abortuszjogi szervezetek szerint az államban elvégzett abortuszok 85-90 százaléka a terhesség hatodik hete után történik, vagyis a törvény nagy valószínűséggel sok klinikát kényszerítene bezárásra.

A Legfelsőbb Bíróság visszautasított a törvény blokkolását, azonban várható, hogy további perek indulnak a szabályozás ellen.

A bírák többsége az eljárás bonyolultságára hivatkozva azt mondta: „az abortuszszolgáltatóknak nem sikerült meggyőzően a bíróság elé terjeszteniük az ügyet ahhoz, hogy közbelépjenek”, de hozzátették, hogy „komoly kérdéseket” vetettek fel a törvény alkotmányosságával kapcsolatban.

Sonia Sotomayor alkotmánybíró ellenvéleményében, amelyhez két liberális társa is csatlakozott, „megdöbbentőnek” nevezte az ítéletet. Sotomayor szerint egy „kirívóan alkotmányellenes” törvényről van szó, „amelynek az a célja, hogy megtiltsa a nőknek alkotmányos jogaik gyakorlását”.

Ilyen szigorú tiltást egyetlen amerikai államban sem engedélyeztek azóta, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság csaknem fél évszázada meghozta a precedensnek számító, úgynevezet Roe/Wade döntést.

A legfelsőbb bíróság többségét alkotó öt konzervatív bíró a döntést követően jelezte: ítéletüknek nem célja a „texasi törvények alkotmányosságával” kapcsolatos kérdések megoldása vagy a jogszabállyal kapcsolatos jövőbeli perek kizárása.

Nancy Pelosi, az amerikai törvényhozás alsóházának demokrata elnöke csütörtökön „a nők jogai és egészsége elleni egyértelműen alkotmányellenes támadásnak” és „katasztrófának” nevezte a texasi törvényt. Pelosi közölte, hogy szeptember 20-án, amikor a képviselőház visszatér a szünetről, szavazni fognak Judy Chu, Kalifornia állam demokrata képviselőjének törvényjavaslatáról, amely törvényileg védené az egyének abortuszhoz való jogát.

Több cég felajánlotta, hogy a törvény fényében készek az egészségbiztosítás részévé tenni, hogy a munkavállalóik az államon kívül tudjanak abortuszt végezni.

Minden az abortuszról szól – harc a Legfelsőbb Bíróságért

Míg az abortuszvita a pártok szintjén ideológiai és elvi kérdés, addig a bíróság szempontjából az alkotmány megfelelő értelmezéséről szól. Hajdú Tímea írása.