Kicsoda Alekszandr Dugin, Putyin kedvenc filozófusa?

Az ukrajnai orosz invázió teljesen irracionálisnak tűnik. Amellett, hogy azon aggódunk, hogyan lehetne megállítani az agressziót, sokan próbáljuk megérteni, miért történik ez – írja Alex Hearn a The Jewish Chronicle-n.

Alekszandr Dugin orosz filozófus, történész és szociológus nem túl ismert Nyugaton, de fontos megérteni gondolkodását és a befolyását.

Az egyesek által „Putyin filozófusaként” ismert Dugin rendszeresen nosztalgiázik egy letűnt kor után. Bizalmatlan a technológiával szemben, és az internet megszüntetéséről álmodik. Maga a modernitás az, amit nem szeret. Másképp fogalmazva, gyökeresen meg akarja változtatni a világunkat.

Dugin írásaiból kiderül, hogy világnézetét részben Martin Heidegger német filozófus gondolataiból meríti. Heideggerhez hasonlóan Dugin is úgy látja, hogy a technológia erodálja az identitást és elősegíti az individualizmust, amit a véleménye szerint a világ irányítására törekvő „globalista elit” is támogat.

Dugin „ellenforradalmának” deklarált célja, hogy véget vessen a „nyugati világ” által ismert szabadságjogoknak és tudománynak.

Dugin 1997-ben megjelent, az orosz oktatási intézmények által országszerte elfogadott, nagy hatású Foundations Of Geopolitics (A geopolitika alapjai) című könyve katonai eszközökkel, dezinformációval és a természeti erőforrások felhasználásával vizionálja az orosz uralom kialakítását „Dublintól Vlagyiszvosztokig”.

Az „Eurázsia” Dugin kifejezése erre az új, általa elképzelt Orosz Birodalomra.

Dugin már jóval az orosz invázió előtt úgy látta, hogy Ukrajna szerves része ennek a víziónak, és hogy ha Oroszország nem ellenőrzi Ukrajnát,

az „óriási veszélyt jelentene egész Eurázsia számára”.

Így nem meglepő, hogy az USA Dugint már 2015-ben szankciókkal sújtotta, amiért „aktívan toborzott katonai és harci tapasztalattal rendelkező személyeket”, hogy az Oroszország által támogatott erők oldalán harcoljanak Ukrajnában.

Oroszország termékeny táptalajt biztosít Dugin összeesküvés-elméleteinek.

Oroszországban a hatalmon lévők vagy hatalomra törekvők régóta nyúlnak a hagyományos antiszemita összeesküvés-elméletekhez.

Az orosz állami média szerint az „ukronácizmus” veszélyesebb, mint Hitler volt

Timofej Szergejcev a RIA Novosztyiban megjelent véleménycikkében szorgalmazta az ukránok megbüntetését és átnevelését, valamint Ukrajna szuverenitásának megszüntetését.

A baloldali „A nép akarata” nevű szervezet, amely egykor II. Sándor cárral állt szemben, „zsidó cárnak” bélyegezte uralkodóját. Amikor reformokat követeltek tőle hatalma megőrzése érdekében a cár titkosrendőrsége megírta a „Cion bölcseinek jegyzőkönyvei” című antiszemita szöveget, egy zsidó világuralmi összeesküvést bizonyítandó.

A bolsevik forradalmat követően a fehérek felhívást tettek közzé, hogy

„verjük meg a zsidókat, hogy megmentsük Oroszországot”, míg a bolsevik párt tagjai a „zsidó kapitalizmus” ügynökeinek nevezték fehéreket.

Az antiszemita propaganda központi szerepet játszott a Szovjetunió dezinformációs kampányaiban is. Amikor a Szovjetunió bukása után egy KGB-ügynök, Vlagyimir Putyin lett Oroszország vezetője, a hatalom tovább alkalmazta a jól bevált taktikát.

A hidegháború végével az oroszok próbálták megérteni helyüket az új világrendben.

A technológia drámai változásokat eredményezett világszerte, ami elősegítette az összeesküvés-elméletek terjedését. Nem meglepő, hogy Dugin összeesküvés-elméletei is az antiszemitizmus népszerűségéhez járulnak hozzá.

A Geopolitika nevű oldal, Dugin „eurázsiai” ideológiáját terjeszti a nyugatellenes propaganda mellett.

A Katehon honlap, amelynek Dugin is a munkatársa, egy agytrösztnek álcázza magát, de valójában egy igazi szovjet stílusú dezinformációs hálózat része.

Dugin fordítója a Katehonnál nem más, mint Nina Kouprianova, a hírhedt amerikai neonáci Richard Spencer felesége.

A Magyarországról is kitiltott Richard Spencer immár Bident támogatja

A szélsőjobb vezér a legutóbbi választásokon még Donald Trump győzelmét éljenezte.

Katehonnak egyértelmű kapcsolatai vannak az orosz állammal és a hírszerző szolgálatokkal. Ők azoknak a szovjet ügynököknek az utódai, akik kitalálták az „orvosok összeesküvését”, amelyben zsidó orvosokat vádoltak Sztálin elleni merényletre irányuló összeesküvéssel. Ők voltak azok is, akik a hidegháború idején az ENSZ-ben a „cionizmus az rasszizmus” szlogent népszerűsítették.

A Katehon tulajdonosa Konsztantyin Malofejev oligarcha, egy Putyin belső köréhez tartozó konzervatív ortodox keresztény, akit az EU és az USA szankciókkal sújtott az Oroszország által támogatott ukrajnai szeparatista erők finanszírozása miatt.

2014-ben a Shaltai Boltai orosz hackercsoport felfedte, hogy Dugin és Malofejev megpróbáltak létrehozni egy Oroszországgal szimpatizáló politikusokból és értelmiségiekből álló nemzetközi hálózatot.

Dugin a fasiszta és a szovjet kommunista eszmék tudományos keverékét használja, de a jó és a rossz keresztény fogalmaira, valamint okkult és náci mítoszokra is előszeretettel tesz utalást.

Dugin messianisztikus narratívája egy szent küldetésről szól, amelyben a Nyugatot az Antikrisztusnak, Oroszországot pedig a Római Birodalomhoz hasonlónak tartja.

Dugin filozófiája egyszerűen ellenfelei teljes megsemmisítésére törekszik.

Riasztó, hogy eszméi milyen hatással voltak néhány fontos orosz vezető gondolkodására, különösen Putyinéra. Nem véletlen, hogy az ukrajnai háború is az ő filozófiájához és tevékenységéhez igazodik, és emiatt sokan Dugint Raszputyin-féle figurának tartják.

Dugin „eurázsiai” ideológiája például kötelező olvasmány az orosz tábornokok számára.

Dugin divatos szavát, a „Novorossziját”, azaz „új Oroszország” kifejezést Putyin 2014-ben többször is használta az országos televízióban a Krím elcsatolásával kapcsolatban, felelevenítve az Orosz birodalom cári terminológiáját.

Ukrajnában harcoló orosz katonák emlékeztek meg Hitler születésnapjáról

„Tettei és szavai a szívünkben élnek, és arra ösztönöznek bennünket, hogy legyőzzük az ukrán-bolsevik söpredéket!” – posztolta az egyik katona.

Dugin egy „új világot” vizionál, amely Oroszország köré összpontosul.

Putyin Ukrajnáról szóló győztes sajtóközleménye is az „Oroszország és az új világ offenzívája” címet viselte. Az ukrán Page News szerint a cikk megjelenését két nappal az ukrajnai invázió kezdete utánra tervezték. A szovjet korszakra jellemző hatékonysággal azonban valaki elfelejtette kivenni az automatikusan időzített cikket és így azt az egész világ láthatta.

Dugint Maqami ajatollah mellé ültették az iráni „Új Horizont Konferencián”, amelynek célja a világ „cionista irányításának” leleplezése volt. A bal- és jobboldali szélsőségesek a világ minden tájáról eljönnek erre rendezvényre, ahol a Duginhoz hasonló emberek tartanak beszédeket (aki a beszédét egy Hezbollah képviselő társaságában tartotta).

A Network Contagion Institute 2020-as tanulmánya kimutatta, hogy a Szovjetunió propagandájához hasonlóan

az antiszemitizmus még mindig az orosz dezinformációs kampányok egyik fő jellemzője, de most már a közösségi média hozzáadott hatókörével.

A Facebook 2021-es fenyegetettségi jelentése szerint a közösségi médiában továbbra is Oroszország a felelős a legtöbb dezinformációért, amelyet Irán követ.

Putyin új cárnak álcázva magát, egy újkori nemességgel, az „oligarchákkal” vette körül magát. Új és látszólag valószínűtlen szövetséget hozott létre jobboldaliak, baloldaliak, iszlamisták és összeesküvés-elmélet hívők között.

„A harc sokkal nagyobb, mint ahogyan azt elképzeljük. Putyin és ideológiai guruja, Dugin célja egy „új világ”, a fejlődés megfordításával.

Ukrajna csak a jéghegy csúcsa. Hacsak nem állítjuk meg őket”

– véli Hearn.

Minden ötödik európai szerint zsidó összeesküvés irányítja a világot

Egy friss kutatás szerint Kelet-Európában a klasszikus antiszemita sztereotípiák erősebbek, míg Nyugaton az Izrael-ellenesség érzékelhető leginkább.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.