A Magyarországról is kitiltott Richard Spencer immár Bident támogatja

A szélsőjobb vezér a legutóbbi választásokon még Donald Trump győzelmét éljenezte.

A fehér felsőbbrendűség korábban Magyarországról is kitiltott, önjelölt főideológusa, Richard Spencer úgy nyilatkozott, hogy a novemberi választásokon a demokrata jelöltet, Joe Bident fogja támogatni. Spencer korábban látványosan elhatárolódott Donald Trumptól – írja a Newsweek.

Az alt-right mozgalom egyik feje hétfői Twitter üzenetében úgy fogalmazott, hogy immár „Joe csapatával” van. A bombasztikus kijelentést egy, a saját kútfejéből elővarázsolt kampányszlogennel toldotta meg: „A liberálisok nyilvánvalóan kompetensebbek”.

Egy Tweet-sorozatban bővebben is kifejtette, miért döntött Biden támogatása mellett:

„Az alt-right mozgalomnak vége. Hibákat követtem el; Trump nyilvánvaló katasztrófa; de főként maga a paradigma tartalmazott olyan hibákat, amelyeket most már képesek vagyunk érzékelni. És ennek véget kell vetni”

– írta Spencer. „Tehát türelmesnek kell lenni. Jut még nekünk közfigyelem. Magunkhoz kell térnünk, és megújulva visszatérnünk”.

Egy másik tweetben Spencer hozzátette: „Soha nem fogok változtatni az alapelveimen. (Az alapelveim közé tartozik, hogy soha nem szavazok az állítólagos „kisebbre a két rossz közül”, vagy „az állam növelése ellen”.)

„A biztos vereségbe, vagy egyenesen a halálba sétálni egyáltalán nem hősies. Ostobaság. Nem érzek együtt a mártírokkal. A győzteseket csodálom”.

Spencer először 2016-ban került a figyelem középpontjába, amikor „Hail Trump!” kiáltás kíséretében náci karlendítéssel üdvözölte Trump győzelmét egy washingtoni rendezvényen. Mindazonáltal Spencer ez év elején, Kasszem Szolejmani iráni tábornok likvidálását követően kijelentette: sajnálja, hogy Trumpra szavazott. Spencer attól tartott, hogy a Szolejmanit kiiktató, Trump által jóváhagyott légicsapás az Egyesült Államokat háború szélére sodorja.

‘Hail Trump!’: Richard Spencer Speech Excerpts

Video of an alt-right conference in Washington, D.C., where Trump’s victory was met with cheers and Nazi salutes.Read the full article: https://www.theatlant…

„Mélyen röstellem, hogy 2016-ban Donald Trumpra szavaztam és a támogatására buzdítottam” – tweetelt Spencer. „Az iráni népnek pedig azt üzenem, hogy több millió olyan amerikai van, aki nem akar háborút, nem gyűlöl benneteket, és tiszteli a nemzeteteket és a történelmét”.

„Miután bíróság elé állítottuk az áruló elitünket, reméljük, hogy elhozzuk a megbékélést és a megbocsátást” – tette hozzá.

Spencer 2017-ben tiltakozást is szervezett, miután a Trump-kormány légicsapást rendel el egy szíriai légibázis ellen.

Spencer egyúttal a jobboldal egyesítését célzó, a virginiai Charlottesville-ben megrendezett 2017-es „Unite the Right” neonáci felvonulás egyik főszervezője is volt. Az esemény örökre emlékezetes marad, miután egy James Alex Fields Jr. nevű, a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőséges autójával az ellentüntetők közé hajtott, egy Heather Heyer nevű nő halálát okozva ezzel.

A tragikus felvonulás harmadik évfordulója alkalmából kiadott közleményében Biden így fogalmazott: „Ma három évvel ezelőtt a világ elborzadva figyelte, amint neonácik, a fehér felsőbbrendűség hirdetői és szélsőjobboldali radikálisok érkeznek fáklyával a kezükben a Virginia állambeli Charlottesville-be, ugyanazt az antiszemita epét okádva, amelyet Hitler Németországában lehetett hallani az 1930-as években”.

Kegyelmet kért a charlottesville-i szélsőjobboldali gyilkos

A szélsőjobboldali férfi két éve megölt egy nőt, miután belehajtott baloldali tüntetők tömegébe Charlottesville-ben.