Kegyelmet kért a charlottesville-i szélsőjobboldali gyilkos

A szélsőjobboldali férfi két éve megölt egy nőt, miután belehajtott baloldali tüntetők tömegébe Charlottesville-ben.

Kegyelmet kért a bírótól a fehér felsőbbrendűséget hirdető 22 éves gyilkos.

James Alex Fields ügyvédei szerint a férfi nem hibáztatható tettért, mert gyerekként szörnyű trauma érte, mikor zsidó nagyapja megölte a fiú nagyanyját, majd öngyilkos lett — számolt be az AP-re hivatkozva a The Jerusalem Post.

Amerikai neonácik. Forrás: Wikimedia commons

A férfi márciusban bűnösnek vallotta magát a bűncselekményben és elismerte, hogy szándékosan hajtott a tüntetők közé.

Az ítéletet június 28-án fogják felolvasni, az ügyészek a vallomásért cserébe vállalták, hogy nem kérnek halálbüntetést Fields számára.

Az ügyvédek a gyilkos nagypapa mellett azt is felhozták a gyerekkora óta mentális betegségekkel küzdő férfi mentségére, hogy deréktól lefelé lebénult, egyedülálló anyja nevelte fel.

A vádiratban az ügyészek részletesen bemutatták a férfi antiszemita múltját: Fields például egy Hitler képet tartott az ágya melletti asztalon.

Az ügyészek szerint a férfi nem mutatott megbánást, és az életfogytiglani ítélet eltántorítana másokat a hasonló cselekedetektől.

A férfit 2018-ban az állami bíróság esküdtszéke bűnösnek találta és életfogytiglani börtönbüntetést ajánlott, valamint 419 évnyi letöltendő büntetést.

Idén is meghirdették a Miss Hitler szépségversenyt

A tavalyi botrány után idén is meghirdették az eseményt, amelyet egy portugál neonáci szervez egy orosz közösségi oldalon.