Amerikaiak az ukrán nemzetközi légióban – egy potenciális katasztrófa receptje

Ha az oroszok elkapnak egy amerikai katonát Ukrajnában annak súlyos következményei lehetnek. 

Malcolm Nance, az MSNBC biztonsági elemzője, egy egykori haditengerészeti tiszt elment a csatornától, hogy az oroszok ellen harcoljon. Nance a Twitteren keresztül jelentette be, hogy csatlakozott a Nemzetközi Légió Ukrajna Védelméért (ILDU) nevű szervezethez. „Végeztem a beszéddel” – állt a tweetben, amelyhez egy képet mellékeltek a 60 éves Nance-ről teljes harci felszerelésben – számol be Bradley Devlin az American Conservative oldalán.

Hétfőn az MSNBC műsorvezetője, Joy Reid interjút készített Nance-szel a „The ReidOut” című műsorában. Nance, aki egy Kalasnyikovval hadonászott teljes harci felszerelésben, azt mondta Reidnek: „Egyetlen céllal vagyunk itt, és csakis egyetlen céllal, és ez az, hogy megvédjük Ukrajna ártatlan népét ettől az orosz agressziótól”.

Nance azt is elmondta Reidnek, hogy „elég sok időt töltött itt a háború előtti időszakban”, és kapcsolatban állt a Donbászban az oroszok ellen harcoló egyénekkel. „Minél többet láttam a zajló háborúból, annál inkább úgy gondoltam, hogy elég volt a beszédből, ideje cselekedni” – mondta Nance.

„Itt Nance talán némi dicséretet érdemel. A média és a kongresszus más háborús uszítói – David Frum, Adam Kinzinger és Max Boot, hogy csak néhányat említsünk – többször visszautasították az ingyenes, egyirányú jegyeket Ukrajnába, hogy az ukránok oldalán harcoljanak a vörös fenyegetés elleni nemes háborújukban” – írja a szerző.

A brit különleges erők katonai kiképzői már Ukrajnában vannak

Brit sajtóértesülések szerint a SAS-egység tagjai Kijevben mutatták meg az ukránoknak, hogyan kell használni a páncéltörő rakétákat.

„Ez egy egzisztenciális háború, és Oroszország hozta el ezt az embereknek, és tömegesen gyilkolja a civileket. És vannak itt olyan emberek, mint én, akik tenni fognak ellene”- mondta Nance

„Egyesek talán helyénvalónak találják, hogy Nance tettei felnőnek a retorikájához, és bármennyire is vicces lehet látni, ahogy Nance újra átéli a dicsőséges napjait, Nance-nek valódi képességei vannak arra, hogy nemzetközi incidenst okozzon, ha megölik vagy elfogják”

– írja a cikk.

A szerző leírja, hogy az amerikai haditengerészetnél eltöltött húszéves karrierje során Nance rangidős altiszt rangig emelkedett, és szakértelmet szerzett a hírszerzés és a terrorizmus elleni küzdelem területén, ami végül segített neki abban, hogy 2007-től kezdve az MSNBC-nél dolgozzon. Részt vett az 1983-as bejrúti laktanyabombázások és az 1986-os líbiai bombázások utáni harci műveletekben. Két évvel később Nance a USS Wainwright nevű, Belknap-osztályú romboló vezérhajón állomásozott az Iráni Haditengerészetet megbénító Operation Praying Mantis során. Az Öbölháború alatt az USS Tripoli fedélzetén volt.

Devlin szerint ha az oroszoknak sikerülne elfogniuk Nance-t, az amerikai katonai stratégiáról és műveletekről a késői és a hidegháború utáni korszakban szerzett ismeretei, bár valószínűleg elavultak, hasznosnak bizonyulhatnak az orosz hadsereg számára.

„Még ennél is aggasztóbb, hogy Nance a haditengerészet és a tengerészgyalogság pilótáinak kiképzőjeként szolgált a túlélési, kitérési, ellenállási és menekülési (SERE) tréningeken, amelyek megtanítják a szolgálat tagjait arra, hogyan éljék túl, ha valaha is ellenséges kézre kerülnének és hadifogságba esnének. Természetesen remélem, hogy Nance-nek az elkövetkező hetekben vagy hónapokban nem kell alkalmaznia az általa tanított készségeket. De ez nem változtat azon a tényen, hogy egy ilyen kulcsfontosságú információ – hogyan tesszük katonáinkat ellenállóvá a fogsággal és a kínzással szemben – rossz kezekbe kerülve pusztító lehet” – fejti ki a szerző.

Akár az utolsó ukránig

Nem véletlen, hogy a tegnap moralizáló pacifistái hirtelen a háborús uszításban találják meg életük értelmét. Robert C. Castel jegyzete.

A cikk leírja, hogy a legrosszabb forgatókönyv Nance és Amerika számára az lenne, ha Nance-t megölnék a harcban. Emlékeztet, hogy éppen a múlt hónapban a média képviselői elkezdtek a további amerikai beavatkozás mellett kardoskodni Ukrajnában, miután Brent Renaud dokumentumfilmest és a New York Times újságíróját március 13-án megölték Irpinben. A felhívások csak még hangosabbá váltak, amikor a Fox News fotóriportere, Pierre „Zak” Zakrzewski meghalt, Benjamin Hall újságíró pedig megsebesült a következő napon Horenkában. Természetesen Renaud és Zakrzewski halála tragikus volt, de a válasz nem az, hogy Amerika fiait és lányait egy újabb idegen országba küldjük egy megnyerhetetlen háborúba. A cikk szerint egy Nance-féle prominens személyiség elesne, a médiában az amerikai beavatkozást követelő felhívások lázba jönnének.

„Ha mondjuk egy volt orosz hírszerző ügynökből lett tévés személyiség fegyvert ragadna az Egyesült Államok elleni harcra, amelyben Oroszországnak nincs közvetlen szerepe, az amerikai hírszerzés és a média joggal feltételezné, hogy többről van szó, mint aminek elsőre látszik”

– jelenti ki Devlin.

A szerző szerint ez igaz lehet Nance-re és másokra, akik csatlakoztak az ILDU-hoz, amely 52 ország 20 000 önkéntesével büszkélkedhet.

A washingtoni ukrán nagykövetség egyik tisztviselője a Washington Postnak egy március 20-i jelentésében elmondta, hogy az ILDU tagjai közül becslések szerint 4000 amerikai állampolgár, akik aláírták a szerződést, amelyben megígérték, hogy a háború végéig harcolnak.

„Hogy ezt perspektívába helyezzük, ez több amerikai bakancsot jelent a terepen, mint amennyi az amerikai hadseregnek Afganisztánban vagy Irakban volt a Trump-kormányzat 2021-es csapatkivonása után. Ez több, mint amennyivel az Egyesült Államok Szíriában rendelkezett, mielőtt Trump elrendelte az amerikai erők 2018-as leépítését” – mutat rá a cikk.

„Ha Oroszország taktikája egyre kétségbeesettebbé válik, ahogy a konfliktus elhúzódik, akkor amit Nance és az ILDU-s elvtársai csinálnak Ukrajnában, az potenciálisan nyílt háborúvá válhat az USA és Oroszország között” – zárja Bradley Devlin.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Újabb, az ukránok oldalán harcoló britet fogtak el az oroszok

Egy második, az ukrán hadsereggel harcoló brit katonát is bemutattak az orosz televízióban, miután elfogták az ostromlott Mariupol városában.